ГоловнаСвіт

ВООЗ заявила про гостру нестачу ліків у Сирії

Ескалація насильства в роздертій конфліктом країні призвела до закриття багатьох підприємств.

ВООЗ заявила про гостру нестачу ліків у Сирії
Фото: EPA/UPG

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що припинення роботи багатьох виробників ліків у роздертій конфліктами Сирії викликало сильну нестачу лікарських засобів для лікування хронічних захворювань і зростання числа жертв хвороб.

Про це повідомляє Reuters.

До початку 17-місячного повстання проти президента Башара аль-Асада Сирія виробляла 90% лікарських засобів і препаратів у країні, але внаслідок бойових дій, відсутності сировини, наслідків санкцій і більш високих витрат на паливо виробництво постраждало.

Прес-секретар ВООЗ Тарік Джасаревіч зазначив, що 90% фармацевтичних заводів Сирії розташовані в провінціях Алеппо, Хомс і Дамаск, і вони зазнали значних збитків від ескалації бойових дій.

"Багато з цих заводів наразі закриті через сутички і підвищену вартість палива, результатом чого є критична нестача ліків", - сказав він на брифінгу ООН у Женеві.

За даними ВООЗ, у Сирії не вистачає лікарських засобів для лікування туберкульозу, гепатиту, гіпертонії, діабету, раку та гемодіалізу нирок. Багато медичних центрів закрито, пошкоджено або захоплено конфліктуючими сторонами.

"Медичні установи, які перестали працювати, розташовані в найбільш постраждалих районах, де вкрай необхідне термінове медичне та хірургічне втручання", - зазначив Джасаревіч, додавши, що сирійське Міністерство охорони здоров'я повідомило, що "втратило" понад 200 машин швидкої допомоги протягом останніх декількох тижнів.

Ескалація насильства в конфлікті останнім часом поширилася на два найбільші міста Сирії - Алеппо і столицю Дамаск, посилюючи гуманітарну кризу у великих арабських державах. Агентства ООН говорять, що страх бойових дій змусив багатьох громадян покинути свої оселі. Крім того, багато банків вичерпали грошові кошти, а урожай пшениці, ймовірно, буде знищено через брак робочої сили.

Прес-секретар Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) ООН Елізабет Бірс заявила, що організація до кінця липня змогла забезпечити їжею лише 542 з 850 запланованих тисяч сирійців.

Близько 124 тисячі сирійців тікали через кордон і були зареєстровані як біженці, тоді, як за оцінками правозахисників 1,5 млн осіб у Сирії є вимушеними біженцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram