ГоловнаСвіт

Міністр закордонних справ Ірану відвідає Туреччину для переговорів щодо Сирії

Тегеран намагається звільнити іранських заручників.

Міністр закордонних справ Ірану відвідає Туреччину для переговорів щодо Сирії
Фото: news2000.com.ua

Міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салехі відвідає Туреччину в вівторок для раніше не запланованих переговорів, під час яких планують зосередити увагу на Сирії та групі іранців, яких захопили в полон сирійські повстанці.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на іранського дипломата в Анкарі.

Іран залишається союзником Сирії, незважаючи на посилення міжнародного тиску на президента Башара Асада. Тим часом Туреччина опинилася серед найзапекліших критиків Асада і вимагає його відставки, щоб розрядити 17-місячне повстання проти його правління.

Представник турецького МЗС підтвердив візит, під час якого, за його словами, на переговорах із міністром закордонних справ Туреччини Ахметом Давутоглу, обговорюватимуть регіональні питання.

"Очікують, що переговори торкнуться як сирійської проблеми та ситуації з паломниками, викраденими в Дамаску, так і двосторонніх питань", - заявив іранський дипломат, додавши, що Салехі повинен прибути до Туреччини у другій половині дня і покине країну ще у вівторок.

Тегеран звинуватив Туреччину і Катар у допомозі заколотникам у боротьбі з метою повалення Асада, чиї політичні реформи Іран вважає вкрай перспективними. Декількох іранців, яких раніше викрали в Сирії, передали турецькій владі, перш ніж вони повернулися до Ірану. Попри це, Іран попросив Туреччину і Катар допомогти у звільненні 48 іранців, захоплених сирійськими повстанцями, яких підозрюють у причетності до розвідки Ірану. Тегеран заявляє, що полонені є простими паломниками.

Нагадаємо, представник повстанців заявив, що троє з 48 заручників загинули, коли внаслідок авіаудару на них обвалився дах будівлі, і пригрозив пристрелити інших, якщо атаки не припинять. Відтоді доля заручників залишається невідомою.

На знак дипломатичних зусиль Тегерана для звільнення своїх громадян секретар Ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі вилетів у Дамаск у вівторок, після завершення візиту до Бейрута.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram