ГоловнаСвіт

Запуск двох російських супутників закінчився провалом

Обидва супутники стали небезпечним космічним сміттям.

Запуск двох російських супутників закінчився провалом
Архивное фото запуска ракеты-носителя "Протон-М"

Запуск російської ракети-носія "Протон-М" з двома супутниками зв'язку "Експрес-МД2" і "Телком-3" закінчився невдачею.

Вивести супутники на розрахункову орбіту не вдалося через нештатну ситуацію в роботі розгінного блока "Бриз-М". За попередньою інформацією, до цільової орбіти розгінний блок не долетів 30 тисяч кілометрів.

"Два маневри розгінника минули штатно, а третій так і не відбувся", - заявив співрозмовник РІА "Новости", додавши, що обидва супутника можна вважати втраченими.

Ракета-носій "Протон-М" із супутниками зв'язку "Експрес-МД2" і "Телком-3" стартувала з Байконуру 6 серпня о 23:31 за московським часом. Старт минув у штатному режимі. Від'єднання "Телком-3" і "Експрес-МД2" від розгінного блока "Бриз-М" було назначено на 8:44 і 9:14 за московським часом відповідно.

Розгінний блок і супутники з ракети-носія "Протон-М" стали некерованими і перетворилися на космічне сміття, що може становити небезпеку для інших космічних об'єктів, повідомляє РІА "Новости" з посиланням на джерело в космічній галузі.

Тим часом головна частина, яка перебуває на аварійній орбіті, не становить небезпеки для Міжнародної космічної станції.

За словами джерела агентства "Интерфакс" у ракетно-космічній галузі, супутники і розгінний блок перебувають на низькій орбіті (висота в апогеї до шести тисяч кілометрів), на якій зможуть проіснувати від півтора до двох місяців. Дату і райони падіння супутників уточнюватимуть у міру їхнього зниження. На 7 серпня заплановано засідання комісії, де вирішать долю супутників.

Супутник зв'язку "Експрес-МД2" створили в Центрі імені Хруничева спільно з італійським підрозділом Thales Alenia Space. Космічний апарат призначений для здійснення цілодобової ретрансляції потоків інформації різного напрямку в системі супутникового зв'язку і мовлення РФ.

"Телком-3" створило ВАТ "Інформаційні супутникові системи" імені академіка Решетньова "на замовлення індонезійської компанії РТ Telekomunikasi Indonesia Tbk (Джакарта). Він призначений для забезпечення зв'язку та телевізійного мовлення в Індонезії й Індокитаї.

Російська космічна галузь за останні кілька років здійснила низку невдалих запусків космічних апаратів. У грудні 2010 року внаслідок невдалого запуску втрачено три супутники "Глонасс-М" - впали в Тихий океан; у лютому 2011 року супутник військового призначення "Гео-ІК-2" вивели на не розрахункову орбіту, а в серпні того самого року супутник "Експрес-АМ4", відправили на орбіту ракетою-носієм "Протон-М", а він не вийшов на зв'язок. Окрім того, в серпні 2011 року до Міжнародної космічної станції не зміг долетіти "Прогрес М-12М", у листопаді Роскосмос не зміг запустити на Марс автоматичну міжпланетну станцію "Фобос-Ґрунт", а в грудні було втрачено супутник зв'язку "Меридіан-5".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram