ГоловнаСвіт

США закликали ООН натиснути на Росію в сирійському питанні

Гілларі Клінтон звернулася до світової спільноти.

США закликали ООН натиснути на Росію в сирійському питанні

Держсекретар США Гілларі Клінтон закликала світову спільноту тиснути на Росію в сирійському питанні. Як пояснила Клінтон в ефірі телеканалу CNN, потрібно, щоб Москва підтримала проект резолюції, який просувають у Раді Безпеки ООН західні країни.

Документ передбачає застосування розділу 7 статуту ООН, який дозволяє застосувати "дуже жорсткі", за словами Клінтон, санкції проти сирійського президента Башара Асада, а також проти людей, які сприяють його режиму. Проект цієї резолюції підтримали Франція, Німеччина і США, але проти нього виступає Росія, яка володіє правом вето в Раді. Невдоволення проектом також висловив Китай.

Ухвалення цієї резолюції стало б, на думку держсекретаря, "найчіткішим сигналом для Асада, що свідчить про те, що його дні полічені". Клінтон також вважає, що поки президента Сирії "підтримує Іран, а Росія не визначилася, чи варто їй виступити проти нього рішучіше, ніж вона це робила раніше", Асад буде впевнений, що може "продовжувати в тому самому керунку" .

У середу, 18 липня, Радбез розглянув два проекти резолюції щодо Сирії: британський і російський. Перший передбачає введення санкцій проти сирійської адміністрації. Росія заявила, що накладе вето на цей проект у його нинішній версії, оскільки, за словами постпреда при ООН Віталія Чуркіна, це "буде сходинкою до іноземної інтервенції в Сирію". У російському проекті санкції не згадано, при цьому Москва пропонує продовжити на три місяці мандат місії спостерігачів ООН у Сирії, що закінчується 20 липня.

Раніше Москва і Пекін двічі голосували в Радбезі проти резолюцій, які покладали відповідальність за насильство в країні виключно на уряд Асада. У березні 2011 року після придушення мирних заворушень у країні фактично почалася громадянська війна, в бойових діях беруть участь сирійська армія й озброєні повстанці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram