ГоловнаСвіт

Уганда підтримає Південний Судан у війні

Між двома Суданами може початися війна

Уганда підтримає Південний Судан у війні

Глава Народних сил обороны Уганди (УПДФ) Аронда Някайрима заявив, що країна підтримає Південний Судан, якщо між ним і Суданом почнеться війна.

Про це повідомляє Reuters в п'ятницю 20-го квітня.

Ескалація насилля після відділення Південного Судану від Судану в липні минулого року викликає побоювання, що між двома давніми ворогами може спалахнути війна.

Нагадаємо, минулого тижня Південний Судан захопив Хегліг, суперечливе родовище нафти, заявивши, що це його законна територія. Крім того, він підкреслив, що покине територію тільки якщо ООН направить у регіон нейтральну силу.

"Ми не будемо сидіти склавши руки. Ми будемо боротися, постраждавши від опосередкованої війни, розв'язаної Хартумом. Наші люди в північній частині Уганди постраждали (у війні), а розвідувальна інформація вказує, що Армія опору Господа (АОГ), що має близько 200 гармат, знову увійшла в контакт з Хартумом ", - заявив Някайріма на засіданні регіональних військових керівників у столиці Уганди Кампалі в середу 18-го квітня.

АСГ Джозефа Коні, угандійське повстанське угруповання, відома своєю схильністю до жахливого насильства, включаючи переломлювання кінцівок жертви і використання хлопчиків і дівчаток в якості бійців і секс-рабинь. Торік Уганда звинуватила Хартум у підтримці угруповання, яке зараз бродить у віддалених джунглях Центральноафриканської Республіки, Південного Судану і Конго. АСГ вела війну проти уряду в північній Уганді протягом майже 20 років, перш ніж була вигнана з території країни в 2005-му році.

Африканський союз (АС) вислав 5-титисячний загін, щоб вистежити Коні, який здобув світову популярність після того, як американські благодійні організації розмістили на Youtube відео про нього, яке переглянули десятки мільйонів людей.

Ролік про угандського військового злочинця Джозефа Кони

Нагадаємо, в четвер 19-го квітня президент Судану Омар Хасан аль-Башир пообіцяв влаштувати Південному Судану "останній урок силою" після того, як той зайняв суперечливі родовища.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram