>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ООН вимагає скасувати обмеження на природний рівень тестостерону в легкоатлеток

Африканські спортсменки напевно підтримають таке рішення.

ООН вимагає скасувати обмеження на природний рівень тестостерону в легкоатлеток
Кастер Семеня
Фото: EPA/UPG

Управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувало доповідь, в якій рекомендує негайно скасувати правило Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF), що забороняє виступ на бігових дистанціях від 400 до 1500 метрів спортсменок з підвищеним від природи рівнем тестостерону, повідомляє "Спорт-Експрес".

На цей момент бігунки, в крові яких тестостерон перевищує рівень 5 нмоль/л, можуть вийти на старт тільки після курсу гормональної терапії.

Ці правила були прийняті за підсумками суду IAAF з індійською бігункою Девітт Чанд, у якої було зафіксовано діагноз гіперандрогенія. А найвідомішою постраждалою від обмежень на рівень тестостерону є південноафриканка Кастер Семеня. Олімпійська чемпіонка Лондона-2012 і Ріо-де-Жанейро-2016 в бігу на 800 метрів свого часу приймала гормони, але це призвело до падіння її результатів. Тепер вона відмовляється від терапії, заявляючи, що правила IAAF вимагають він неї використання "непотрібних з медичної точки зору процедур", що є порушенням її базових прав людини. У доповіді наголошено, що правила негативно вплинули також на бігунів з Кенії, Бурунді й Уганди.

Як повідомляє Human Rights Watch, автори доповіді закликають IAAF і Міжнародний олімпійський комітет (МОК) скасувати сучасні правила і спільно зі спортсменами проводити "просвітницькі кампанії з протидії гендерно-стереотипним і расистським поглядам для усунення негативних і стереотипних уявлень про жінок-спортсменок, включаючи нинішні стандарти жіночності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram