>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Олімпіада-2012: рекордсмен із племені масаї і задоволений Болт

Збірна США на тлі успіхів кенійця і ямайця вперше випередила Китай у медальному заліку.

Фото: EPA/UPG

Четвер на Олімпіаді ознаменувався черговим світовим рекордом. Це представник племені масаї - довгоногий кенієць Девід Рудіша - в бігу на 800 м оновив власне досягнення 1:41 до 1:40.91! Наступна мета - "вибігти" зі ста секунд. Але одне можна констатувати вже зараз: у Кенії різко скоротиться поголів'я великої рогатої худоби - така ось традиція племені масаї святкувати тріумфи родичів. Додамо, що батько Девіда Рудіша - Даніель - також був професійним спортсменом і навіть завоював срібну медаль в естафеті 4х400 метрів на Олімпіаді-68 у Мехіко.

Але якщо Рудіша-молодший виграв лише своє перше олімпійське "золото", то представник Ямайки Усейн Болт - уже п'яте. Ямаєць на 200-метрівці також міг установити світовий рекорд, але наприкінці забігу, насолоджуючись своєю величезною перевагою над суперниками, відверто припинив бігти і програв своєму ж рекорду 0,13 сек - 19,32 сек. Зазначимо, що в цій дисципліні весь п'єдестал вийшов ямайським.

Фото: EPA/UPG

Але збірну США це аж ніяк не збентежило. Тільки в легкій атлетиці вона виграла по "золоту" і "сріблу" в десятиборстві та чоловічому потрійному стрибку. А в жіночому боксі у фіналі категорії до 75 кг 17-річна Кларисса Шилдс дуже впевнено перемогла 33-річну росіянку Надію Торлопову - 19:12. Усього ж Америка в четвер виграла п'ять золотих нагород (напружилися також ватерполістки та футболістки) і вперше випередила Китай за всіма (!) показниками. В американців стало 90 медалей (39+25+26), і Китай хоч і завоював у стрибках у воду 6-те "золото" в семи номерах програми, втім залишився позаду - 80 медалей (37+24+19).

Кларисса Шилдс (в центре)
Фото: EPA/UPG
Кларисса Шилдс (в центре)

Збірна Росії, програвши обидва жіночі фінали в боксі, змогла завоювати "золото" в жіночій боротьбі - в категорії до 72 кг не було рівних Наталі Воробйовій. Це була 12 золота медаль росіян на Олімпіаді, і за цим показником вони зрівнялися з Південною Кореєю, а обійшли її завдяки більшій кількості срібних нагород (12+21+23 у Росії і 12+7+6 у Кореї). І наші сусіди вперше з початку Олімпіади піднялися на четверту сходинку в медальному заліку. А треті, як і раніше, господарі Ігор - 52 медалі (25+13+14).

Окремі вітання Афганістану, чий представник у тхеквондо Рохулла Нікпах приніс своїй змордованій Батьківщині "бронзу" Олімпійських ігор.

Наша ж команда в четвер розбагатіла на одну медаль - це байдарочниця Інна Осипенко-Радомська на дистанції 500 м принесла Україні перше "срібло" Ігор.

Десятиборець Олексій Касьянов після семи видів програми йшов третім, але в підсумку опустився на 7 місце. Юлія Прокопчук перед заключним стрибком із 10-метрової висоти йшла другою (!), але жахливо виконавши вхід у воду, скотилася на останнє (!) - 12 місце. Найцікавіше, що саме із цього місця українка і пробилася у фінал.

Инна-Осипенко Радомская
Фото: EPA/UPG
Инна-Осипенко Радомская

Три наші спортсмени завдяки поразкам від майбутніх фіналістів отримали право позмагатися за "бронзу". Але і тхеквондист Григорій Гусаров, і борчині Катерина Бурмистрова і Тетяна Лазарева наданими шансами не скористалися. Приємно здивувала Ольга Береснєва, яка у водному марафоні - плаванні на 10 км - не просто допливла до фінішу, а зробила це із 7-м часом. До слова, переможницю угорку Єву Ришту і срібну призерку американку Андерсон розділили мікроскопічні 0,4 сек. За три секунди від них фінішувала італійка Грімальді.

Григорий Гусаров(справа)
Фото: EPA/UPG
Григорий Гусаров(справа)

За наших теж є привід порадіти. Жіноча четвірка Повх, Ремень, Стуй, Бризгіна виграла свій півфінальний забіг в естафеті 4х100 м. Ямайські дівчата хоч і програли нам одну соту секунди, але на пару з американками залишаються головними претендентами на "золото", а от наші дівчата боротимуться за "бронзу" з командами Тринідаду і Тобаго, Голландії та Бразилії. До речі, наша команда у фіналі буде єдиною, яка складається виключно з представниць білої раси.

У збірної України в четвер стало 10 нагород (3+1+6), і вона, як і раніше, 20-та в медальному заліку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram