>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Час великих протистоянь

А знаєте, цікавий у нас Кубок України! «Металіст» – «Динамо», «Металург» (Донецьк) – «Карпати» – таким парам випало зустрічатися вже в 1/8 фіналу! У попередньому раунді (1/16-ій) з Прем’єр-ліги вилетіло аж 5 команд, у тому числі сенсаційний володар трофею – «Ворскла». «Сліпе» жеребкування тепер уже ні у кого не викликає єхидних усмішок, як було раніше, коли фаворити змагання – «Динамо» й «Шахтар» – виходили один на одного лише у фіналі. А так, вже минулого сезону донеччани з киянами грали в 1/2-ій. Тепер же – як пощастить. Можуть й не зустрітися, адже у динамівців – цілком сильний конкурент, хоч «Металіст» поки й не набрав своєї оптимальної форми.

Зрештою, усередині вересня команда Маркевича має виглядати відчутно сильнішою: вже має відновити ігрові навички бразилець Жажа Коельо, та й новачок харків’ян Марцін Буркхардт, котрий в результаті тривалих переговорів таки перейшов із швецького «Норчепінга», має зміцнити центр півзахисту харківського клубу (поляк справив дуже гарне враження під час товариських ігор за «Металіст» у міжсезоння).

Взагалі, вересень змусить «металістів» згадати початок весни: пам’ятаєте, коли за 15 днів березня вони тричі зустрічалися з «Динамо» (раз у чемпіонаті і два у Кубку УЄФА) плюс ще зіграли з «Шахтарем» у Прем’єр-лізі? Тепер же графік такий: 12 вересня – гра на кубок з «Динамо», 20-го – знову ж таки з «Динамо», але в чемпіонаті України, а 23 вересня – перенесений матч Прем’єр-ліги з «Шахтарем» (всі ігри – вдома). Плюс, якщо «Металіст» пройде австрійський «Штурм» у раунді плей-офф Ліги Європи, то у груповому раунді у нього ще є гра 17 вересня. Вважайте, майже те ж саме, але у ще більш стислі терміни – 4 важких гри за 11 днів: нагадаю, у березні Маркевич переміг лише в одній грі з «Динамо» (матч-відповідь Кубка УЄФА (3:2), проте це не дало проходу далі у розіграші), три інших гри іменитим конкурентам були програні із загальним рахунком 0:5. Відтак триразового «бронзового» призера чекає ще один тест на здатність росту.

У вересні, нарешті, матимемо змогу подивитися, чого насправді варті зміни Газзаєва у «Динамо»: в українській Лізі чемпіони України виглядають дуже потужно, розриваючи суперників на шматки, однак справжню силу команди визначать лише єврокубки: наступного місяця у киян таких матчів буде два. Що цікаво, зустріч з «Металістом» якраз передуватиме старту динамівців у Лізі чемпіонів, так що буде шанс провести генеральну репетицію і одним, й іншим.

 

Фото: Униан

 

У «Шахтаря», котрий тепер шукає для себе нову мотивацію у турнірі, в якому у минулому сезоні став переможцем, у першому осінньому місяці внутрішній календар легший. По-перше, гірникам в 1/8 фіналу Кубка випав у суперники друголіговий клуб «Єдність» з села Плиски: чернігівська провінція минулих вихідних пережила велике свято після перемоги в 1/16 над тернопільською «Нивою» з першого дивізіону. У Лізі ж команда Луческу зіграє вдома з «легкими» для зіркового складу «Зорею» і «Оболонню». От, щоправда, будуть два непрості виїзди – уже згаданий, у гості до «Металіста», а чотирма днями раніше – до Борисполя, на зустріч з «Арсеналом». Хоча навряд чи ці матчі втамують спрагу за справжніми єврокубковими баталіями в Євролізі, але що вже тепер минуле згадувати…

 

Фото: Униан

 

В усякому разі, у «шахтарів» є ще бодай Ліга Європи. А от у фанатів «Дніпра» такого видовища, з відомих причин, у цьому сезоні не буде (за винятком світлої плями у вигляді матчу збірної України у жовтні). Тому треба зосереджуватися на чемпіонаті і на Кубку. Після непростої перемоги над «Закарпаттям» у Кубку, хлопці Безсонова отримали у суперники першоліговий «Фенікс-Іллічівець». До таких команд дніпропетровцям треба ставитися із обережністю: минулого сезону саме на цій стадії розіграшу вони вже програвали «Олександрії» з нижчої ліги у серії пенальті. У чемпіонаті ж найближчий місяць може стати для дніпрян періодом розгону і колекціонування цінних турнірних очок перед серйозними баталіями. У трьох матчах проти аутсайдерів (22 серпня проти «Оболоні», 29 серпня проти «Чорноморця» і 26 вересня проти «Закарпаття») головне – уникнути відчуття недооцінки суперника, і 9 очок мають бути «в кишені». Водночас домашня гра з «Карпатами» (19 вересня) підігріє глядацьку цікавість перед обіцяними протистояннями.

Судіть самі, жовтень на «Дніпро-Арені» буде цікавим: 3-го матч з «Шахтарем», 24-го – з «Динамо», а поміж цими іграми видовище, на яке чекають не лише дніпропетровські фанати, – матч збірних України й Англії (10-го), в якому точно візьмуть участь гравці «Дніпра». Непростими будуть для хлопців Безсонова і виїзди: на дербі до сусіднього Запоріжжя і на південь – до Сімферополя. Відтак обоє наших «закоренілих» претендентів на те, щоб підсидіти «Динамо» із «Шахтарем», один за одним будуть проходити тест на відповідність своїм амбіціям. «Дніпро» зі старту сезону вражає бомбардирськими якостями Селезньова, але не більше: не зрозуміло, чому Безсонов так наполегливо виставляє у складі Алсідеса і Кастільо, які жодним чином не працюють на команду, а грають в якийсь «свій футбол». Залишається лише припускати, що легіонер дають грати лише аби виправдати витрачені гроші, проте в такий спосіб можна втратити ще більше. Чи будуть зміни у тактиці тренера, який експериментувати дуже не любить, покажуть вже найближчі матчі.

Олександр ГливинськийОлександр Гливинський, спортивный обозреватель
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram