Міністерство оборони України встановило вимоги до калорійності основних продуктів, які постачаються для потреб ЗСУ. Ці вимоги ДОТ (Державний оператор тилу) почне використовувати із 2025 року.
Як повідомили у Міноборони, це рішення є результатом перевірок військових частин, під час яких були виявлені недоліки, зокрема, щодо випадків постачання продуктів із заниженою калорійністю.
"В умовах війни фізичні та психологічні навантаження на військовослужбовців є надзвичайно високими. Тому особливо важливо, щоб харчові продукти повністю задовольняли потреби наших захисників за поживністю та енергетичною цінністю. Встановлення чітких вимог до енергетичної цінності продуктів – це не просто питання стандартів, а гарантія того, що наші захисники отримають необхідне для підтримання бойової готовності та здоров’я", – зазначив заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков.
Очікується, що закупівельна агенція Міноборони ДОТ розпочне використовувати ці вимоги як додаток до державних контрактів (договорів) на закупівлю харчових продуктів, які набудуть чинності з початку 2025 року.
Раніше енергетичну цінність визначав сам постачальник на етапі укладання контракту з ДОТом.
- Із наступного року військовим закуповуватимуть також більше сезонних овочів і фруктів.
- Також запустили освітньо-інформаційний портал Армія PRO для військових закупівельників. Ресурс має три основні розділи, присвячені освіті, документації й актуальним новинам у галузі. Детальніше про нього у матеріалі LB.ua.
- Тим часом 5 осіб судитимуть за фейкове постачання продуктів військовим на 4,6 млн гривень.