ГоловнаСуспільствоВійна

Президент: було би краще, якби Україна отримала можливість тренуватися на шведських Gripen, не очікуючи F-16

Президент вважає, що тренувальні місії можна проводити паралельно.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що українським військовим потрібно надати можливість тренуватися на шведських винищувачах Gripen до того, як завершиться процес прийняття на озброєння американських F-16. Про це він сказав на брифінгу в Швеції.

Раніше в Швеції повідомляли, що союзники попросили її пригальмувати з постачанням її винищувачів – до того моменту, як відбудеться передача F-16. Зеленський не згоден із тим, що це на краще.

"У нас був діалог з прем'єр-міністром по «гріпенах». Ми зараз тренуємо наших пілотів на F-16. Від моменту позитивного рішення від прем'єр-міністра Данії, яке було ухвалене рік тому, лише зараз вони завершують тренування. Це залежить не від мене, не від Метте (прем'єрка Данії – ред.), не від вас, воно залежить лише від цього процесу. Процес тренувальних місій дуже повільний. Моя позиція полягає в тому, що потрібно змінити процес. Це дуже складно, потрібно говорити з усіма союзниками в НАТО. Мені здається, що це є проблемою, і це моя перша ідея. По-друге, якщо ми можемо розраховувати на позитивне рішення у майбутньому щодо шведських літаків, моя позиція в тому, якщо ми зараз можемо почати тренування... Якщо ми почнемо тренувати після того, як приїдуть F-16, це принаймні займе рік і більше. Тому мені видається, що найсильнішим рішенням для нас було б отримання можливості тренуватися паралельно з програмою по F-16", – сказав він.

  • Перспектива отримання шведських винищувачів закріплена в безпековій угоді між Україною та Швецією. 
  • Поки що Швеція надасть Україні два літак РЛС, і це надзвичайно важливо. Докладно – в матеріалі "Летючі радари, БТРи, ППО та боєприпаси: аналізуємо великий пакет допомоги від Швеції".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram