ГоловнаСуспільствоВійна

Російські окупанти відправили кримського журналіста Рустема Османова під арешт

Османова арештували на два місяці – до 4 травня 2024.

Російські окупанти відправили кримського журналіста Рустема Османова під арешт
Рустем Османов
Фото: Кримська солідарність

Вранці 5 березня у тимчасово окупованому Росією Криму співробітники ФСБ обшукали 10 будинків кримських татар у Бахчисараї, Джанкої та Джанкойському районі.

Про це повідомила “Кримська солідарність”.

Окупанти затримали Ремзі Куртнезирова, Нарімана Аметова, Енвера Халілаєва, Арсена Кашку, Алі Мамутова, Вахіда Мустафаєва, Мустафу Абдураманова, Мемета Люманова, Азіза Азізова та Рустема Османова. 

Пізніше у Київському районному суді обрали запобіжний захід журналісту “Кримської солідарності” Рустему Османову. Його відправили до СІЗО до 4 травня 2024.

Ремзі Куртнезиров – колишній імам мечеті в Лобановому, за станом здоров'я останнім часом перестав проводити релігійні обряди. Він у 2017 році переніс три інсульти, хворіє на цукровий діабет II типу, страждає на тиск, права сторона тіла у чоловіка не працює. Куртнезиров має безстрокову інвалідність ІІ групи, у нього післяопераційний стан після трепанації черепа.

Арсен Кашка регулярно відвідував судові засідання з політично вмотивованих справ, підтримував сім'ї політичних ув'язнених, брав участь у флешмобах та допомагав здійснювати передачі до місць ув'язнення. Також брав активну участь в організації іфтарів та святкових заходів.

Вахід Мустафаєв – діючий імам у мечеті Лобаново.

Енвер Халіллаєв – проживав поряд з мечеттю, брав активну участь в організації іфтарів та святкових заходів.

Мемет Люманов, Азіз Азізов, Рустем Османов та Мустафа Абдураманов – активісти, які регулярно відвідували судові засідання, допомагали сім'ям кримських політв'язнів. Всі вони вже затримувалися “правоохоронними органами” та притягувалися до адміністративної відповідальності за прояв солідарності до своїх засуджених одновірців.

  • На сьогодні щонайменше 208 громадян України в тимчасово окупованому Криму перебувають у місцях позбавлення волі через політично мотивоване та/або релігійне кримінальне переслідування з боку Росії.
  • В Україні стартувала ініціатива з підтримки політв’язнів "Листи до вільного Криму".
  • Апеляційний військовий суд у Власисі залишив у силі вирок п'ятьом активістам “другої Сімферопольської групи”, яких засудили у справі Хізб ут-Тахрір.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram