ГоловнаСуспільствоЖиття

Лубінець провів онлайн-зустріч з польським колегою

Метою зустрічі було знайти розв'язання проблеми із блокадою протестувальниками перевезення українського зерна. 

Лубінець провів онлайн-зустріч з польським колегою
Дмитро Лубінець
Фото: Дмитро Лубінець

Сьогодні відбулась онлайн-зустріч українського та польського омбусманів щодо ситуації на польсько-українському кордоні. Метою зустрічі було знайти розв'язання проблеми із блокадою протестувальниками перевезення українського зерна. 

Про це повідомив омбудсман Дмитро Лубінець.

За результатами зустрічі Дмитро Лубінець планує направити офіційний лист до польського колеги Марчіна Вьочека із зазначенням усіх порушень прав українців на території Польщі та проханням у їхньому захисті надалі. 

В свою чергу, омбудсман Польщі проведе консультації з представниками уряду та інших гілок влади на території Польщі щодо цього питання. 

Також Лубінець ініціював термінове проведення експертного обговорення з залученням експертів із двох сторін, зокрема представників агропромислових підприємств, у присутності омбудсманів України та Польщі. 

Польський омбудсман наголосив, що він і польський народ на стороні України, а якщо на території Польщі є українці, чиї права порушені, вони можуть у будь-який час звернутися до його інституції. 

  • 9 лютого поляки відновили блокування українського кордону. Це сталося після того як Єврокомісія рекомендувала продовжити так званий економічний безвіз з Україною. Мітингарі не задоволені тим, що українська агропродукція зменшує попит на їхню власну. Під час попередніх протестів вони добилися того, щоб деяка продукція з України могла в'їжджати до Польщі лише для транзиту в інші держави.

  • 20 лютого польські мітингарі вже вдруге висипали українське зерно. Вони сказали, що такі в них емоції. Ці вагони мали йти транзитом до Німеччини. Один із фермерів на мітингу закликав президента РФ "навести лад". 

  • Раніше міністр сільського господарства Польщі назвав висипання зерна "актом відчаю" і розкритикував обурення українських посадовців. 

  • Міністр розвитку та технологій Польщі Кшиштоф Гетьман, який є членом Польської селянської партії, допустив запровадження ембарго на всі сільськогосподарські товари з України. 

  • Через польську блокаду кордону Україна планує прокласти додатковий маршрут через Дунай, щоб збільшити експорт до довоєнного рівня. 

  • Польська консулка у Львові Еліза Дзвонкевич вважає дії польських протестувальників ганебними. 

  • Президент України вчора у спеціальному зверненні закликав польського прем'єра та членів його уряду прибути на кордон із Україною та провести зустріч із українськими колегами, аби вирішити питання блокади. Він також запросив представників ЄС.

  • Польський президент Анджей Дуда підтримує пропозицію українського колеги Володимира Зеленського щодо зустрічі високопосадовців обох країн на кордоні, де фермери блокують українські вантажі.

  • Згодом польський прем’єр Дональд Туск заявив, що Польща включить прикордонні переходи з Україною та ділянки доріг і залізничних колій до переліку критичної інфраструктури. Це має забезпечити "100-відсоткову гарантію того, що військова та гуманітарна допомога надійде українській стороні без затримок".

  • Читайте також: "Українсько-польські відносини: повернення до реальності".

  • Україна розробила і пропонує Польщі план деблокади кордону під назвою "План взаємопорозуміння".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram