ГоловнаСуспільствоВійна

Путін підписав указ про російське громадянство для іноземців, які воюють за Москву

Для цього потрібно надати документи, які підтверджують підписання контракту принаймні на один рік з російськими регулярними військовими силами чи іншими військовими формуваннями.

Путін підписав указ про російське громадянство для іноземців, які воюють за Москву
Фото: ЦНС

Президент РФ Володимир Путін сьогодні підписав указ, згідно з яким іноземці, які воюють на боці Росії в Україні, можуть отримати російське громадянство для себе та своїх сімей.

Про це пише Reuters.

Вони можуть подати заявку на отримання російських паспортів для себе, своїх дружин, дітей і батьків. 

Для цього потрібно надати документи, які підтверджують підписання контракту принаймні на один рік − з регулярними російськими збройними силами або іншими “військовими формуваннями” (може йтися про такі групи, як ПВК “Вагнера”).

Видання зазначає, що указ, схоже, спрямований на “створення додаткових стимулів для іноземців з військовим досвідом долучатися до російських лав”.

Москва не оприлюднює дані про кількість іноземців, які воюють на її боці проти України. Проте Reuters раніше повідомляв про кубинців, які записалися в російську армію в обмін на бонуси, еквівалентні понад 100-кратній середньомісячній зарплаті у країні, і про трьох африканців, завербованих “Вагнером”, двоє з яких були вбиті в бою.

У розсекреченому звіті розвідки США йдеться, що війна в Україні коштувала Росії 315 000 убитих і поранених військових, або майже 90% особового складу, який вона мала на момент початку конфлікту.

У вересні 2022 року Росія призвала додатково 300 000 осіб під час своєї першої мобілізації після Другої світової війни. Є припущення, що Путін може повторити цей крок після наступних президентських виборів у березні, на яких лідер окупантів має отримати шостий термін на посаді очільника РФ. Водночас Кремль неодноразово заявляє, що "подальша мобілізація не потрібна, оскільки минулого року сотні тисяч чоловіків підписали контракти добровольців".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram