ГоловнаСуспільствоЖиття

Хабар за перетин кордону: справу нардепки Марченко передали до суду

Слідством встановлено два епізоди протиправної діяльності нардепа та її помічниці.

Хабар за перетин кордону: справу нардепки Марченко передали до суду
Людмила Марченко
Фото: скриншот відео

Спеціалізована антикорупційна прокуратура 13 грудня скерувала до суду обвинувальний акт стосовно народної депутатки від "Слуги народу" Людмили Марченко та її помічниці, яких викрили в отриманні 11,3 тисячі доларів за перетин кордону.

Про це повідомила пресслужба САП.

У повідомленні  не названо прізвища, але обставини справи вказують на Марченко та її помічницю Анастасію Колесник.

"13 грудня прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата України та її помічниці, яких викрили на отриманні 11,3 тис. доларів США за перетин кордону. Дії обвинувачених кваліфіковані за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2 КК України", - зазначили в САП.

Депутатка спільно зі своєю помічницею за грошову винагороду обіцяла громадянам забезпечити прийняття уповноваженим особами обласної військової адміністрації рішення про дозвіл на виїзд за межі України, а також внесення відповідних відомостей до Інформаційної системи "Шлях".

Слідством встановлено два епізоди протиправної діяльності нардепа та її помічниці. Перший епізод - отримання від громадянина за безперешкодний перетин кордону неправомірної вигоди у розмірі 6 тис. дол. США. Другий - отримання 5300 дол. США.

Санкція статті передбачає покарання у виді штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Що відомо про цю справу

  • Марченко отримала підозру в липні. Підозрювані організовували звернення благодійної організації до однієї з РВА, на підставі чого ОВА ухвалила рішення про надання дозволу громадянину на виїзд за кордон як волонтера. Він нібито мав привезти гуманітарний вантаж на територію України.
  • НАБУ оприлюднило частину доказів, зокрема розмови фігурантів, де обговорюються деталі махінації. На відео зафіксовано також момент передачі грошей помічницею нардепці та як Марченко намагалась позбутися речових доказів, викинувши долари за паркан свого обійстя.
  • Згодом депутатку виключили з партії "Слуга народу".
  • 31 жовтня САП завершила слідство у цій справі.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram