ГоловнаСуспільствоЖиття

Справа розстрілів на Інститутській. Суд оголосив вироки 5 ексберкутівцям. Жоден не отримав тюремний термін (уточнено)

Ув'язнення призначили лише трьом обвинуваченим - Янішевському, Аброськіну та Зінченку, які з 2019 року втекли до Росії.

Справа розстрілів на Інститутській. Суд оголосив вироки 5 ексберкутівцям. Жоден не отримав тюремний термін (уточнено)
\Іван Пантелєєв витягує смертельно пораненого Богдана Вайду на Інститутській.
Фото: надано автором

Святошинський районний суд оголосив вирок у справі розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року, повідомляє LB.ua.

Обвинувачені - заступник командира полку Олег Янішевський та четверо беркутівців київської спецроти: Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Сергій Тамтура, Олександр Маринченко.

З них трьох судять заочно, так як обвинувачених звільнили з-під варти в грудні 2019 року в рамках обміну полоненими з Росією.

Так, Олегу Янішевському призначили довічне ув'язнення та позбавлення усіх звань. Павлу Аброськіну - 15 років ув'язнення. Його також позбавили права обіймати посади три роки. Сергію Зінченку - 15 років, позбавлення права обіймати посаду 3 роки та позбавленням звання.

Беркутівців Сергія Тамтуру й Олександр Маринченка, які повернулися в Україну, суд виправдав.

Уточнення: Маринченка суд виправдав по декількох статтях, в яких його обвинувачували. Втім, його визнали винним у частині другій статті 365 Кримінального кодексу - "Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу". Вирок - 5 років позбавлення волі. Втім, у строк відбування покарання Маринченку зарахувати строк його попереднього ув'язнення - з 23 лютого 2015 року до 28 грудня 2019 року з розрахунку 1 день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі. 

"Вважати Маринченка таким, що повністю відбув призначене судом за даним вироком основне покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років", - оголосив суддя Сергій Дячук.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській було вбито 48 людей, ще 80 людей отримали поранення. Слідство з’ясувало, що всі постріли були здійснені з сектору, де розташовувся "Беркут".

Докладніше про перебіг цієї справи читайте тут: Надзвичайний процес, або Що відбулося з головною справою Майдану. Частина 3

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram