ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Ченці чоловічого монастиря УПЦ в Лаврі отримали алгоритм дій на випадок примусового виселення

Виселення можливе лише на підставі рішення суду, нагадали церковникам. 

Ченці чоловічого монастиря УПЦ в Лаврі отримали алгоритм дій на випадок примусового виселення
Фото: Lb.ua

Серед ченців чоловічого монастиря УПЦ у Києво-Печерській Лаврі розповсюджують листівки-пам’ятки, як поводити себе на випадок примусового виселення з житлових приміщень. Про рекомендований представникам УПЦ алгоритм дій LB.ua довідався з самих листівок, які є в розпорядженні редакції.

Зокрема, автори листівок посилаються на статтю 47 Конституції України і право кожного громадянина на житло. А також можливість виселення зареєстрованих за місцем проживання осіб лише за рішення суду.

“У разі, якщо Ваше місце проживання зареєстровано в приміщенні, в якому Ви живете, примусове виселення може мати місце виключно на підставі рішення суду”, - зазначено в документі.

У разі якщо мешканців монастиря намагаються виселити чи не пропускають на територію проживання, за інструкцією, їм слід викликати поліцію, зателефонувати в Офіс генпрокурора, Кабмін, МВС, Мінкульт, Офіс президента, а також в ДБР, якщо “протиправні дії” вчиняють співробітники поліції. Також запросити (на вибір) журналістів. І паралельно фільмувати усе, що відбувається. 

“Під час спілкування з тими, кому телефонуєте,  повідомляєте Ваше прізвище, ім’я, по батькові, місце, де Ви на даний час розташовуєтесь, викладаєте всю відому Вам інформацію про осіб, які перешкоджають дістатись власного житла і просите допомогти відновити ваше право на проживання”, - рекомендують автори листівок.

Нагадаємо, 10 березня в. о. гендиректора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Олександр Рудник попередив чоловічий монастир УПЦ МП про необхідність до 29 березня звільнити будівлі та споруди Національного заповідника. Причиною виселення стали порушення монастирем умов договору щодо використання державного майна.

Аудиторська перевірка виявила на території Лаври 36 незаконних новобудов.

Намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП Павло заявив, що має намір "до останнього відстоювати свої права" і не звільняти територію Лаври.

Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко заявив, що з Києво-Печерської лаври насамперед має виїхати керівництво Свято-Успенського монастиря і Української православної церкви (Московського патріархату).

Також предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що про закриття чоловічого монастиря у Лаврі не йдеться і назвав відповідну інформацію маніпуляцією. Також він зазначив, що усі, хто хо живе за вимогами канонів і Томосу, відкине беззаконну владу Москви, зможе продовжити своє служіння в Лаврі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram