ГоловнаСуспільствоВійна

Витерпіти російський енерготерор – це зараз наше національне завдання, – Зеленський

Загалом по країні ураження об’єктів енергетики є в різних областях – це обсяг генерації і транспортування електрики, який забезпечує мільйони людей.

Витерпіти російський енерготерор – це зараз наше національне завдання, – Зеленський
Фото: Пресслужба Офісу президента України

Українська артилерія стала найсильнішою у Європі і однією з найсильніших у світі. Попри фізичну перевагу ворожої артилерії наші воїни забезпечують кращі результати. Перевага українських артилеристів якісна – майстерністю, інтелектом, вірою в себе та в нашу країну. 

Про це повідомив у своєму зверненні президент України Володимир Зеленський

“Передусім хочу привітати з двома професійними святами, які відзначаються сьогодні. Це День ракетних військ і артилерії та День інженерних військ. Щиро вітаю всіх воїнів, ветеранів і рідних наших героїв, які служать у цих військах. І я підписав укази про відзначення двох бригад спеціальною відзнакою – “За мужність та відвагу”. Це 43-тя окрема артилерійська бригада імені гетьмана Тараса Трясила і 44-та окрема артилерійська бригада імені гетьмана Данила Апостола. Дякую вам, хлопці, за влучність!” – подякував президент артилеристам. 

Він нагадав, що українські інженерні війська – це саме ті воїни, які роблять життєво необхідний внесок у просування наших підрозділів, а отже, у визволення нашої території. Вони створюють матеріальну основу для руху військ і для захисту позицій – загородження, переправи, розмінування й багато іншого. 

“Сьогодні протягом дня були різні переговори й зустрічі для зміцнення нашої держави. Відбувся візит Президентки Греції, і ключовий сенс візиту – саме оборонний. Ми отримали від Греції першу партію бронетехніки, украй необхідної зараз. Обговорили оборонну співпрацю, посилення санкцій проти Росії, підготовку спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Звичайно, говорили й про відбудову України. Для Греції все це – особлива тематика. Спільнота українських греків традиційно живе на півдні нашої країни, у багатьох містах і селах, значна частина яких дуже постраждала від російських ударів. Багато греків жили в Маріуполі, в районі Маріуполя”, – нагадав Зеленський. 

Він зазначив, що сподівається на активну підтримку Грецією наших зусиль для притягнення всіх російських убивць і катів до законної відповідальності за те, що вони наробили проти наших людей. 

“І коли ми повернемо український прапор в усі міста й села півдня нашої держави, ми обов’язково запросимо Грецію, її компанії та фахівців узяти участь у відновленні нормального життя в цій частині України”, – запевнив Зеленський. 

Сьогодні президент України зустрівся з представниками Конгресу США – сенаторами Крісом Кунсом і Робом Портманом, та подякував їм за незмінну двопартійну підтримку й за допомогу, яку Сполучені Штати надають нашій державі. Говорили передусім про повітряний щит для України, про те, як прискорити звільнення нашої території.

Окремо й дуже предметно обговорили виклики в енергетиці. Російські удари по нашій енергетиці, по наших енергооб’єктах не припиняються жодної доби. Цієї ночі іранськими дронами був атакований Кривий Ріг. Такий російський терор має отримати – і точно зрештою отримає – потужну глобальну відповідь.  

“Загалом по країні ураження об’єктів енергетики є в різних областях – це обсяг генерації і транспортування електрики, який забезпечує мільйони людей. Лише станом на цей вечір від споживання тимчасово відключені за аварійними та стабілізаційними графіками близько 4,5 млн споживачів. Зокрема в Києві та десяти областях: Київщина, Дніпропетровщина, Житомирщина, Запорізька область, Сумщина, Кіровоградська область, Харківщина, Чернігівщина, Хмельниччина, Черкащина. Також можливі відключення в інших регіонах”, – наголосив президент України. 

Володимир Зеленський підкреслив, що витерпіти російський енерготерор, пройти й таке випробування – це наше національне завдання, одне з основних зараз. Сам факт, що Росія вдалася до терору проти енергетики, свідчить про слабкість ворога. Вони не можуть перемогти Україну на полі бою і тому намагаються ось так зламати наших людей – принизити українців, ударити по духу нашого народу, по спротиву наших людей.  

“Зараз важливо, щоб зберігалася наша здатність до спільних дій. Тому сьогодні я хочу звернути увагу на дві речі. Перше – увагу місцевої влади. Будь ласка, у всіх містах і громадах України стежте, щоб не було непотрібного використання електрики. Зараз точно не час для яскравих вітрин, вивісок, реклам та іншого подібного освітлення”, – наголосив президент.

Також він звернувся до енергокомпаній із закликом активніше роз’яснювати людям, коли й чому вони відключають ту чи іншу вулицю, той чи інший район. Зараз час саме таких мікрокомунікацій, люди мають право знати, і якщо споживачі звертаються й повідомляють про ту чи іншу несправедливість в енергозабезпеченні, слід реагувати на це негайно.  

“Працюйте разом із місцевою владою. Якщо хтось без світла по вісім чи десять годин, а через дорогу підключене все разом із вуличним освітленням, то це однозначно несправедливо. Треба робити все, щоб відключення були передбачуваними й цілком зрозумілими для споживачів”, – підкреслив Зеленський. 

Президент України говорив сьогодні про енергетичні виклики з президенткою Молдови. Жахливі наслідки російської гібридної агресії відчувають усі європейці, і громадяни Молдови також.  

“Говорив сьогодні і з Президентом Індонезії. Тематика зрозуміла – це саміт “Великої двадцятки”, який розпочнеться невдовзі. Це наші зусилля для недопущення продовольчої кризи. І я дякую пану Президенту за підтримку в цьому питанні, за позитивну оцінку наших зусиль”, – зазначив голова держави. 

Він зазначив, що важливий документ підготовлений і оприлюднений сьогодні міжнародною групою експертів, що працює під керівництвом Майкла Макфола та Андрія Єрмака. Це документ про абсолютно необхідні санкції проти Росії в IT-сфері. Це те, що справді може послабити потенціал російської агресивності. IT використовується для ракетного й дронового терору, для виробництва військової техніки, для кібератак і поширення дезінформації. Тобто це одна з опор російської війни проти України та свободи в усьому світі. 

“Сьогодні вдалося звільнити з російського полону ще 107 українців. З них шестеро – це офіцери, 101 – сержанти та рядові. Армія, ВМС, тероборона, Нацгвардія, прикордонники... Багато з них були поранені, і дуже серйозно. Усім уже надається необхідна допомога. Я щиро радий, що ще 107 родин побачили своїх рідних, і дякую всій нашій команді, яка забезпечила цей обмін: розвідці, Офісу, Службі безпеки, омбудсмену. Обов’язково повернемо додому всіх українців і українок, які перебувають у полоні в Росії чи на тимчасово окупованій території. Ми пам’ятаємо про кожного нашого героя”, – запевнив президент України. 

Нагадаємо, сьогодні, 3 листопада, відбулась розмова Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного із Верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі. Під час розмови сторони обговорили ситуацію на фронті та проблему ракетних атак РФ та застосування ударних безпілотників

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram