ГоловнаСуспільствоВійна

​Російські солдати зізнаються, що їм страшно і вони хочуть додому, – мешканець окупованого Херсона

"Наше населення саме себе забезпечує. Люди не голодують. Звісно, ми живемо на мінімалках, але вижити можна".

​Російські солдати зізнаються, що їм страшно і вони хочуть додому, – мешканець окупованого Херсона
Український прапор на міській раді окупованого Херсона
Фото: facebook.com/kolykhaev.igor

Херсонці не співпрацюють з ворогом і очікують звільнення міста. Про те, як живе окупований Херсон, LB.ua розповів місцевий мешканець.

"Наше населення саме себе забезпечує. Люди не голодують. Звісно, ми живемо на мінімалках, але вижити можна", – говорить Микола.

За його словами, усі свідчення місцевих про досвід спілкування з російськими солдатами зводяться до наступного: росіяни не йдуть на контакт, не реагують на агресію, виглядають розгубленими, кажуть, що їм самим страшно, що хочуть звідси піти.

"Роздача "гуманітарної допомоги" зі сторони орків має явно пропагандистський характер, – розповідає місцевий мешканець. – Вони це роблять для своїх ЗМІ та звітів. Колаборантів у Херсоні немає. Мешканці в очікуванні звільнення міста. Росіяни ніяк не лізуть до органів влади. Не відчувається, що в них є ресурс і навіть бажання якось впливати на наше громадське життя, окрім розгону мітингу. У самому місті немає їхньої техніки. Та й самих військових майже не видно".

Як розповідають місцеві, у Херсоні панує атмосфера взаємодопомоги:

"Фактично в місті немає силових структур: поліції, судів тощо. А росіяни місто не патрулюють. Здавалось би, є всі можливості для анархії та безладу. Але вийшло навпаки: люди ведуть себе вкрай ввічливо, організовано та з турботою одне до одного. У своєму роді покинута та проблемна людина зараз може почувати себе більш захищеною та доглянутою, ніж у мирний час. Бо зараз усім є діло до всіх, ніяких хат скраю. Відомі депутати, чиновники, місцеві багатії в цілому зникли. Більше за всіх бояться за себе ті, у кого є статки. На виду зараз прості люди, які у звичайному житті не були помітні. Соцмережі переповнені інформацією про різні гуманітарні активності, волонтерів тощо".

Як раніше повідомляли, у Херсоні окупанти викрали священника Православної церкви України Сергія Чудиновича. Його забрали просто із церкви, повідомляють очевидці події. Невідомі представились співробітниками "міліції".

Перед тим з Херсона викрали депутата Корабельної райради, голову фракції "Європейська солідарність", тренера збірної України з тхеквондо Дмитра Афанасьєва. Також на Херсонщині окупанти взяли в полон героя фільму "Українські шерифи" Віктора Маруняка, який очолює громаду Старої Збурʼївки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram