ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Кабмін затвердив концепцію розвитку кримськотатарської мови

Кримськотатарська належить до мов, які перебувають під загрозою.

Кабмін затвердив концепцію розвитку кримськотатарської мови
Фото: Lb.ua

Кабінет Міністрів на засіданні 7 квітня затвердив Концепцію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді, народний депутат Василь Мокан.

Мета концепції - сформувати умови для ревіталізації мови кримськотатарського народу, яка зараз належить до переліку мов, що перебувають під критичною загрозою згідно з класифікацією ЮНЕСКО.

"Одним із проявів відносного занепаду кримськотатарської, її статусу як загроженої мови, є перетворення значної частини кримськотатарської мовної спільноти на російськомовних монолінгвів", - йдеться в записці до концепції.

Концепцією закріплюється ідея розвитку кримськотатарської мови на основі латинської графіки, як це було затверджено Верховною Радою АР Крим ще у 1997 році.

Вона також передбачає збільшення можливостей для вивчення мови. Зараз на вільній від окупації території є тільки один дитячий садок, де проводять заняття з вивчення кримськотатарської мови, та одна школа у Новоолексіївці.

Враховуючи дисперсне розселення кримських татар на вільній території та обмеження контактів з тимчасово окупованою територією, пріоритетним напрямом розглядається створення мовних онлайн-курсів. Також збираються випустити сучасні словники, в тому числі перекладні на українську та англійську мову; розширити присутність кримськотатарської мови на Duolingo, Google Translate, сайті "Вікіпедія".

При Кабінеті Міністрів планують створити дорадчий орган - Національну комісію з питань кримськотатарської мови.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков додав, що ця концепція є фундаментом роботи на 10 років. 

"Кримськотатарська мова – це величезні можливості для України, які ми в повній мірі не усвідомлюємо. Її слід сприймати як «українську тюркську». Кримськотатарська мова за своєю структурою є універсальною і дозволяє розуміти усі тюркські мови. Кримськотатарська дає можливість буквально говорити з нашими партнерами однією мовою. Розвивати стосунки і з Анкарою, і з Баку, і з Нур-Султаном, створюючи економічні, культурні, безпекові проєкти. Це зовсім інша динаміка контактів та інший рівень взаємної довіри", - цитує Резнікова пресслужба уряду

Він додав, що Росія всіляко намагається пригнічувати розвиток мови, бо це живий зв'язок з Кримом.

"Росія зараз намагається усіма способами розірвати ці зв’язки. Вона фізично блокує рух через КПВВ, переслідує людей за їх погляди, веде інформаційну війну, блокуючи не лише телеканали, а й навіть сайти державних органів влади України - зокрема сайт Мінреінтеграції, де люди могли отримувати інформацію про чіткі кроки України в частині реінтеграції і деокупації нашого півострова, про допомогу нашим громадянам, які залишаються заручниками окупації. Наше завдання – тримати ці нитки, створювати нові. Для людей, які перебувають під тиском, це справжній ковток чистого повітря. Це надважливо для реінтеграції", - заявив Олексій Резніков.

В Україні кримськотатарською мовою розмовляють більш ніж 300 тис. громадян, а в усьому світі - близько 6 мільйонів, враховуючи кримськотатарські діаспори Туреччини, Узбекистану, Румунії та Болгарії, а також у невеликих громадах США та Канади. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram