ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна з наступного тижня повертається до адаптивного карантину (оновлено)

Передбачається чотири рівні епідемічної небезпеки. 

Україна з наступного тижня повертається до адаптивного карантину (оновлено)
Фото: kmu.gov.ua

Україна вже з наступного тижня повернеться до моделі адаптивного карантину. В областях встановлюватимуться різні карантинні обмеження залежно від епідемічної ситуації. З 24 лютого вся країна "за замовчуванням" перебуватиме на "жовтому" рівні, а інші зони визначатимуться щоденно і публікуватимуться на сайті МОЗ. Сам карантин продовжили до 30 квітня. 

Про це на засіданні уряду повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Як і минулого разу, передбачається чотири рівні епідемічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження та критерії визначення. Підкреслю, рішення набуде чинності вже наступного тижня, тому всі українці матимуть змогу завчасно з ним ознайомитись", - зазначив Шмигаль.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що "зелений" буде встановлюватися за умови двох показників. Перший - коли рівень захворюваності на грип і ГРВІ на території не менше як 13 областей не перевищує 50% епідпорогу. Другий - коли коефіцієнт виявлених випадків коронавірусу менше 5%.

"Чому ми обрали саме два показники? Тому що ви бачите, що певна кількість людей не звертаються за тестуванням, просто фіксують, що у них є респіраторне захворювання, беруть лікарняний", - пояснив він.

"Жовтий" є базовим рівнем для всієї країни. Це ті обмеження, які були введені після січневого локдауну і діють зараз, але з послабленнями. Зокрема, можна буде проводити масові заходи, якщо на одну особу відводять 4 кв. метри площі (раніше - 5). Можна ходити в заклади освіти групами більше 20 осіб. Кафе, бари, ресторани зможуть працювати до 24 години (зараз - до 23 години).

"Помаранчевий" - нема додаткових обмежень, але цей рівень як світлофор сигналізує про наближення регіону до "червоного" рівня. Вводитимуть, коли буде спостерігатися перевищення хоча б одного з показників: 

  • завантаженість в регіоні (області) ліжок з киснем більше ніж на 65%
  • кількість тестувань ПЛР та на антиген протягом семи днів на 100 тис. населення менша 300 
  • кількість госпіталізацій з коронавірусом чи підозрою за 7 днів на 100 тис. населення більше 60
  • коефіцієнт виявлених випадків ПЛР або антигеном більше 20%
  • зростання кількості госпіталізацій за 7 днів порівняно з попереднім аналогічним періодом більш ніж на 50%

На "помаранчевому" рівні місцеві органи можуть вводити додаткові обмеження.

Рішення про введення жорсткого карантину вже ухвалили в Івано-Франківській області

На "червоний рівень" область переведуть, якщо хоча б два показники будуть перевищені протягом трьох днів. Будуть діяти такі самі обмеження, як під час локдауну, тобто відкритими будуть тільки садочки і початкові класи, закриють заклади харчування, непродовольчі магазини, спортзали. 

Про ідею повернення до адаптивного карантину в уряді повідомили ще після закінчення локдауну 25 січня. 

13 лютого заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що адаптивний карантин, як і раніше, передбачатиме чотири зони

Адаптивний карантин в Україні було впроваджено ще у травні, а діяв він по середину листопада. Під час цього карантину всі регіони були поділені на "зелену", "жовту", "помаранчеву" та "червону" зони. Щотижня урядова та регіональна комісії робили перерозподіл за зонами залежно від ситуації з захворюваністю.

"Зелена" зона передбачала перебування в громадських будівлях у масках або респіраторах; проведення масових заходів за умови не більше 1 людини на 5 квадратних метрів; роботу кінотеатрів із заповненістю на 50%, перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

Для "жовтої" зони (+ обмеження "зеленої") заборонялося відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, які надають послуги кризово.

У "помаранчевій" зоні (+ обмеження "жовтої") заборонялася діяльність засобів розміщення (хостели, туристичні бази і т.д.), крім готелів; діяльність розважальних закладів і ресторанів у нічний час; планові госпіталізації в лікарнях.

У "червоній" зоні заборонялася робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність закладів громадського харчування, ТРЦ, бізнес-центрів, магазинів.

У листопаді Кабмін вирішив відмовитися від цього та ввів карантин вихідного дня, коли фактичний локдаун був тільки протягом суботи і неділі, а в будні дні по всій країні були обмеження "помаранчевої" зони. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram