ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Києво-Печерську Лавру закрито на карантин, намісник здав тест на коронавірус

Уже кілька днів митрополит Павло перебуває на самоізоляції, результат тесту очікується завтра.

Києво-Печерську Лавру закрито на карантин, намісник здав тест на коронавірус
Митрополит Павел (Лебедь)
Фото: church.ua

Києво-Печерську Лавру з 4 квітня закрито на карантин. На офіційному сайті Лаври повідомляється, що на період карантину богослужіння відбуватимуться "в закритому режимі (з онлайн-трансляцією), без участі прихожан і паломників".

Такі заходи з 4 квітня запроваджено "у зв'язку з поширенням на території України інфекційного захворювання COVID-19 і посиленням карантинних заходів", зазначається в повідомленні.

Того ж дня з'явилося повідомлення, що "для запобігання спалаху епідемії, спричиненої вірусом COVID-19, братія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври провела тестування на наявність захворювання".

"Разом з усіма лабораторне дослідження в комплексі з медичним оглядом пройшов намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло. Результат обстеження буде відомий найближчим часом. Зараз скарг на самопочуття у владики немає", - йдеться в повідомленні.

У Лаврі розповіли, що в приміщеннях провели дезінфекцію і через карантин закрили храм для вірян.

Однак сьогодні деякі ЗМІ повідомили, що в настоятеля Києво-Печерської лаври Павла є підозра на коронавірус

За інформацією відразу декількох, не пов'язаних між собою, джерел Lb.ua в середовищі МП, ймовірно, що зараження могло статися минулого тижня, коли Павло особисто стриг у ченці чотирьох насельників Лаври.

Обряд відбувався в Ближніх печерах, про що є повідомлення на офіційному сайті храму.

Вже наступного дня у одного з новопострижених - ієродиякона, різко піднялася температура, погіршився загальний стан і була діагностована пневмонія. Теж саме сталося ще з трьома ченцями, присутніми на постригу, одному з них 80 років і зараз він у важкому стані. Чи встановлений у цих чотирьох коронавірус або ж хвороба пов'язана з іншими причинами, невідомо.

Як відомо, владиці Павлу 58 років, проте він має слабке здоров'я, зокрема діабет, про що сам багато разів говорив, пояснюючи зокрема необхідність використання елітних авто для пересування.

На початку карантину він закликав парафіян "приходити в храми, приводити дітей, поклонятися іконам", незважаючи на запобіжні заходи, а саму пандемію назвав "платою за гріхи".

Раніше на території лаври розташовувалась інфекційна лікарня, яка однак була виселена. Ініціатором виступив сам Павло, називаючи її "притоном".

Як повідомлялося раніше, у Москві патріарх Кирило провіз навколо міста чудотворну ікону Богородиці "Замилування" з молитвою про позбавлення від коронавірусу. Водночас їхав він у своєму броньованому "мерседесі", у супроводі охорони ФСО з мигалками.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram