ГоловнаСуспільствоЖиття

Олена Зеленська закликала створити зрозумілі механізми допомоги жертвам домашнього насильства

"Людина в критичній ситуації не повинна екстрено шукати допомогу і притулку, вона має точно знати, куди звертатися".

Олена Зеленська закликала створити зрозумілі механізми допомоги жертвам домашнього насильства
Елена Зеленская (архив)
Фото: president.gov.ua

Перша леді України Олена Зеленська вважає, що в Україні повинні бути створені прості та зрозумілі механізми допомоги жертвам домашнього насильства.

Про це вона заявила на форумі в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Вибачте, ви можете мене поправити, якщо я не права, але ситуація виглядає так: коли вас уб'ють або покалічать, тоді зателефонуйте. Так не повинно бути... Жертви часто не розуміють, як розповісти про ситуацію, страждають, бояться, соромляться з неї вийти ... Ми повинні разом з вами зробити щось для того, щоб змінити цю ситуацію безпорадності, щоб були створені механізми - прості і зрозумілі - для того, щоб можна було захистити кожного, хто потребує допомоги", - сказала Зеленська.

Вона підкреслила, що наразі відсутній повноцінний захист жертв домашнього насильства з боку держави.

"На жаль, тема насильства в нашому суспільстві на цей момент не надто широко обговорюють. Побої, страхи, сором не виносять на публіку. Це дуже часто стає темою для суспільного діалогу, але, на жаль, відсутній повноцінний захист жертв з боку держави", - зазначила Олена Зеленська.

Перша леді нагадала, що нещодавно в Україні почала працювати гаряча цілодобова лінія екстреного реагування для протидії насильству за номером 1547.

"Людина в критичній ситуації не повинна екстрено шукати допомогу і притулку, вона має точно знати, куди звертатися", - підкреслила Зеленська.

Нагадаємо, в листопаді минулого року суд виніс перший у Києві вирок за домашнє насильство - чоловіка, який систематично знущався з дружини, заарештували на три місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram