ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд знову заборонив забудовнику проводити будь-які роботи в Протасовому яру

Війна в судах продовжиться.

Шостий районний адміністративний суд Києва задовольнив апеляцію державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) - таким чином забудовнику "Дайтона груп" знову заборонили будувати і проводити будь-які роботи на орендованій ділянці в Протасовому Яру

Таке рішення прийняла колегія суддів під головуванням судді Любов Костюк, повідомляє кореспондент LB.ua з залу суду.

Судді
Фото: Марія Лебедєва
Судді

Водночас суд відхилив апеляцію юриста від ініціативної групи Олександра Дядюка і клопотання активістів про долучення їх третьою стороною в процес. На думку Олександра Дядюка, в будь-якому випадку рішення суду є перемогою для групи місцевих жителів і активістів, які борються за збереження Протасового яру від забудови, але перемога не є остаточною і війна триває в судах.

"Ухвала про забезпечення позову забудовника скасовано, а отже, відновлено дію розпорядження ДАБІ про припинення робіт. Якщо до сьогодні забудовник мав право будувати, то від сьогодні він не має права нічого робити доти, доки суд не розгляне справу по суті. І ми сподіваємося, якщо громадськість вступить у процес третіми особами, ми доведемо справу до кінця", - розповів Олександр Дядюк LB.ua.

На думку Дядюка, його апеляцію відхилили, щоб уникнути залучення громадськості до процесу.

"Радше за все, забудовник подасть касацію", - вважає Дядюк. Після суду він і лідер ініціативної групи "Захистимо Протасів Яр" Роман Ратушний закликали всіх, хто прийшов на суд, масово подавати заяви про вступ як третіх осіб у процес слухання справи по суті.

Зал суду був повністю заповнений активістами та місцевими жителями. Після оголошення суддями рішення люди аплодували, на вулиці скандували: "Захистимо Протасів Яр". Також на футболках активістів можна було помітити символіку нової ініціативи, яку створили місцеві молоді люди в процесі протесту за збереження Протасового яру - Protasiv Neighborhood (Протасівське добросусідство).

Фото: Марія Лебедєва

Нагадаємо, за часів Черновецького в 2007 році міська рада передала земельну ділянку в Протасовому яру в оренду ТОВ "Бора". У 2010 році Київрада продовжив договір оренди ще на 5 років. Після цього ніяких нових рішень щодо цієї ділянки Київрада не приймала.

У 2018 році (через рік після закінчення договору оренди) ТОВ "Бора" уклало договір суборенди з ТОВ "Дайтона груп". Остання звернулася в ДАБІ по дозвіл на будівництво, і отримала його. Спираючись на цей дозвіл, "Дайтона груп" вирубала велику кількість дерев у Протасовому яру, незважаючи на звернення місцевих жителів в поліцію і їх багаторазові протести і звернення до профільних органів влади, в тому числі ДАБІ, яка після такої реакції місцевих жителів видала припис, що забороняє забудовникові проводити будь-які роботи до усунення порушень (невідповідність проєкту будівництва містобудівним умовам і обмеженням).

Забудовник на цьому не зупинився і подав до суду на ДАБІ до Окружного адміністративного суду Києва. Суддя, на якого розподілили справу, відмовив у забезпеченні позову, і тоді "Дайтона груп" в той самий день відкликала позов і звернулася до іншого судді - Дивак А. Н., цей суддя позов задовольнив. Тоді ДАБІ подала апеляцію на це рішення. З приводу нього і відбулося засідання сьогодні.

Масові протести в Протасовому Яру почалися в травні цього року, коли забудовник почав спилювати дерева і будувати паркан навколо ділянки. Декілька разів бетонний паркан ламали і зносили, для охорони ділянки забудовник наймав молодиків з охоронної фірми Ф-13 (Фокстрот 13), представники якої нападали на місцевих жителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram