ГоловнаСуспільствоЖиття

Член екіпажу "Яни Капу" Лісовий заявив, що вважає себе військовополоненим

Таку заяву раніше зробили 10 незаконно захоплених українських моряків.

Член екіпажу "Яни Капу" Лісовий заявив, що вважає себе військовополоненим
Член экипажа "Яны Капу" Владимир Лисовой
Фото: скриншот из видео

Член екіпажу захопленого росіянами в Чорному морі рейдового буксира "Яни Капу" капітан ІІІ рангу Володимир Лісовий заявив, що визнає себе військовополоненим. Про це повідомив у Facebook адвокат Микола Полозов.

Лісового в російському СІЗО відвідав один з адвокатів команди захисників українських моряків.

За словами Полозова, зустріч відбулася 14 грудня в кабінеті слідчого в слідчому управлінні ФСБ РФ на початку слідчих дій.

"Володимир почуває себе добре, жодних скарг або прохань не висловлював. Передачу йому віддали. За його словами, він на цей момент не потребує нічого. Як і інші моряки, яких раніше змогли відвідати адвокати нашої команди, Лісовий заявив, що вважає себе військовополоненим", - написав Полозов.

"З об'єктивних причин (зокрема, особливостей організації роботи ізолятора), в СІЗО "Лефортово" ускладнено доступ адвокатів. Зустрічі адвокатів з військовополоненими українськими моряками, принаймні до Нового року, будуть зумовлені графіком слідчих дій. Так, протягом двох наступних тижнів, всі адвокати зможуть побачитися з рештою моряків, дізнатися про їхній стан, наявність або відсутність у них всього необхідного, а також з'ясувати їхню позицію", - додав Полозов.

Лісовий став 11 українським незаконно захопленим Росією моряком, який заявив, що вважає себе військовополоненим і відмовився визнавати свою провину.

Серед тих, хто раніше відмовилися свідчити: командир трьох затриманих українських кораблів Денис Гриценко, командир буксира "Яни Капу" Олег Мельничук, офіцер Служби безпеки України Василь Сорока, командир судна "Бердянськ" Роман Мокряк, капітан бронекатера "Нікополь" Богдан Небилиця.

Як повідомлялося, ФСБ порушила кримінальну справу і висунула 24 українським морякам звинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї російські прикордонники захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу", а також малі броньовані артилерійські катери Військово-морських сил ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь". Після захоплення буксир і катери відконвоювали в Керч, два дні потому окупаційний суд Сімферополя заарештував українських моряків, і 30 листопада їх етапували до Москви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram