ГоловнаСуспільствоЖиття

Нацрада почне перевіряти телеканали на дотримання мовних квот з 13 жовтня

Перші результати моніторингу стануть відомі через 3-4 тижні.

Нацрада почне перевіряти телеканали на дотримання мовних квот з 13 жовтня
Фото: tsn.ua

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення почне моніторинг загальнонаціональних, місцевих, регіональних і супутникових телеканалів на дотримання мовних квот з 13 жовтня, після завершення перехідного періоду реалізації закону про застосування цих квот на телебаченні.

Про це повідомив член Нацради з питань телебачення Сергій Костинський.

"З 13 жовтня ми почнемо моніторинг загальнонаціональних телеканалів, і дамо максимально швидко результат щодо них. Одна хвиля моніторингу складе 3780 годин ефіру - це три тижні роботи. Тобто тільки через 3-4 тижні ми зможемо оприлюднити перші результати моніторингу", - сказав він.

Костинський також зазначив, що для проведення моніторингу місцевих і регіональних телеканалів знадобиться п'ять місяців, оскільки необхідно буде досліджувати 16 130 годин ефірного часу.

Моніторинг 120 супутникових каналів передбачає дослідження 12 600 годин ефірного часу.

Згідно з останньою перевіркою ефірів 176 місцевих і регіональних телеканалів, з жовтня 2017 року по вересень 2018 року, середня частка мовлення українською мовою становила 99%. При цьому, як зазначив голова Нацради Юрій Артеменко, телеканали "Третій цифровий", "Думская.TV" і "Південна хвиля" (Одеська область), "Горизонт-TV" (Харківська область), "Телеканал 100+" (Київ), "TV Сигма" (Донецька область) і "Телеканал СТС" (Сумська область) не дотягують до встановленої квоти.

Так, Нацрада оштрафувала "Телеканал СТС" на 3 244,2 тис. гривень, оскільки тижневий обсяг україномовних передач в ефірному часі з 07:00 до 18:00 становив лише 56,1% при квоті 60%.

Розмір штрафу становить 5% від суми ліцензійного збору.

Нагадаємо, 13 жовтня завершується перехідний період реалізації закону про застосування мовних квот на телебаченні.

У травні 2017 року Верховна Рада зобов'язала загальнонаціональні телеканали транслювати не менш ніж 75% ефіру державною мовою. Телерадіокомпанії місцевої категорії мовлення повинні транслювати не менш ніж 60% ефіру українською мовою.

Телекомпанії, які, відповідно до ліцензії, ведуть мовлення мовами корінних народів України, незалежно від категорії мовлення забезпечують сумарний тижневий обсяг телемовлення державною мовою і мовою корінних народів в обсязі не менш ніж 75%, при цьому не менш ніж 30% - державною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram