ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму у "справі 26 лютого" закінчено дебати

Найближчим часом суд винесе вирок.

У Криму у "справі 26 лютого" закінчено дебати
Фото: runews.su

У п'ятницю, 4 травня, в підконтрольному Росії Центральному районному суді Сімферополя у "справі 26 лютого" завершилася стадія дебатів.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Протягом судового засідання виступили адвокати двох ключових фігурантів справи - Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі - Едем Семедляєв і Олександр Солодков, а також сам Дегерменджі. На попередньому засіданні виступили прокурор, троє інших підсудних і їхні адвокати. Асанов від слова в дебатах відмовився.

Дегерменджі у своїй промові заявив, що вважає міру покарання, на яку подає запит прокурор, абсолютно необґрунтованою. Він підкреслив, що жоден з понад 100 свідків не підтвердив у суді організованість проукраїнської сторони мітингу.

"На чому тоді будувалися звинувачення - незрозуміло. Тут нікого не судять, крім кримських татар. При цьому всі свідчення поліції дано як під копірку. Однакові формулювання, слово в слово. Це дає мені право говорити, що справа сфабрикована", - сказав Дегерменджі.

Також він нагадав суду, що перебуває під запобіжним заходом практично три роки: "Днями в мене будуть уже три роки реального терміну: два в СІЗО і рік домашнього арешту. Чому ніхто не бере цього до уваги? Це що, було про всяк випадок?"

У своєму виступі адвокат Асанова Едем Семедляєв зазначив, що в матеріалах справи немає жодного документа, який підтвердив би, що його підзахисний був під Верховною Радою Криму під час сутичок 26 лютого 2014 року і брав участь у бійці з Олексієм Івкіним, єдиним інкримінованим йому потерпілим.

За словами адвоката, прокурор в обвинувальному висновку обмежився лише загальними фразами, при цьому не вказавши ролі кожного з підсудних у так званих масових заворушеннях. Семедляєв підкреслив безліч істотних суперечностей у показаннях свідків звинувачення. На думку адвоката, це означає, що або слідство змусило людей підписувати протоколи силою чи обманним шляхом, або свідки у справі взагалі не були на місці подій.

Наступне засідання у справі відбудеться 14 травня, на ньому підсудні виступлять з останнім словом.

Нагадаємо, раніше звинувачення попросило 5 років умовно ключовим фігурантам "справи 26 лютого".

26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради Криму в Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг. Його ініціювали голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і лідер проросійської партії "Русское единство", нині самопроголошений "голова" Криму Сергій Аксьонов. В результаті сутичок між прихильниками України і їхніми опонентами, які виступали за "приєднання" українського півострова до Росії, загинуло двоє людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram