ГоловнаСуспільствоЖиття

Справа про побиття 18 лютого: триває допит свідків

Шевченківський суд продовжує допит потерпілих і свідків у справі «тітушки» Олега Шадрова. Його звинувачують у нападах на журналістів та мітингувальників 18 лютого 2014 року під офісом Партії регіонів, а також в ніч з 18 на 19 лютого того ж року на розі вулиць Володимирської і Великої Житомирської.

Сьогоднішнє засідання почалося з допиту журналіста LB.ua Максима Требухова, який 18 лютого прийшов в урядовий квартал знімати події за редакційним завданням, але в результаті опинився в лікарні з серйозними травмами.

Максим Требухов свідчить у суді
Фото: Катерина Серко
Максим Требухов свідчить у суді

Журналіст розповідає, що разом з колегами знімав пожежу в офісі Партії регіонів. Мав на собі шолом з написом «Преса», такий же напис на куртці, редакційне посвідчення на шиї, фотоапарат. Коли на нього напали “титушки” - кричав, що він журналіст. Та, за словами Максима, це лише розпалювало їх ще більше.

Перший удар в праве око він отримав від Джалала Алієва (який керував групою “тітушок” і, за версією слідства, є виконавцем вбивства журналіста В’ячеслава Веремія увечері того ж дня - 18 лютого). Потім до побиття приєднались інші «тітушки».

- Алієв заявив, що я винен у підпалі і загибелі людей, які там були. Ми тоді ще не знали, що там хтось загинув, про це стало відомо значно пізніше, - розповів на суді Требухов.

Журналіст прийшов до офісу, коли він вже палав, на місці працювали рятувальники.

- Удари були такої сили, що повалили мене на землю. Праве око від удару миттєво запливло, я нічого ним не бачив. Било десь 5-6 людей, можливо, більше. Тіло було побите все, - розповідає фотокор.

Максим Требухов свідчить у суді
Фото: Катерина Серко
Максим Требухов свідчить у суді

В лікарні повідомили, що можливий крововилив в мозок, пошкодження сітківки обох очей, пошкоджені ноги, внутрішні крововиливи. Каже, що від серйозніших наслідків захистив бронежилет.

В лікарні мені ніс збирали заново – 4 години. Останнє, що пам’ятаю, це те, що коли лежав в калюжі крові, сказали, що зараз на мені відіграються. Поруч була клумба зі складеним камінням. З землі підняли величезний камінь і просто мені на голову його намагалися опустити. Щоб зменшити удар від землі я підклав одну руку під голову, а другою намагався прикритися.

Після цього нападники трохи відволіклися, а фотографу вдалося піднятися і відскочити в сторону, аби його не добили. Требухов каже, після подій журналісти провели власне розслідування, зібрали всі фото та відео докази. На них видно, що Олег Шадров стояв близько від журналіста. “Тітушка” є на фотографіях з палицею – старою вицвілою ніжкою від столу.

На питання суду до обвинуваченого, чи бив він журналіста, той заперечує у відповідь:

- Я бил только этого, как его…

- Козаченка, - підказує адвокат.

- Да, его, и то скорее толчок был.

Обвинувачений Олег Шадров
Фото: Катерина Серко
Обвинувачений Олег Шадров

Олега Козаченка, який теж постраждав під час виконання журналістських обов'язків під офісом ПР, допитали на минулому судовому засіданні. Він єдиний із потерпілих чітко запам'ятав Шадрова в обличчя і заявив про те, що «тітушка» бив його палицею. Козаченко також бачив, як Максима Требухова било семеро людей, проте не може сказати, чи був серед них Шадров.

Сам Шадров визнає себе винним лише у побитті Козаченка (легкі тілесні ушкодження, покарання - арешт максимум 6 місяців. При цьому Шадров за гратами уже майже півтора роки. “За «законом Савченко» - три роки і два місяці”, - наголошує сам обвинувачений).

Щодо побиття Требухова, Шадров каже - бачив, але сам у ньому участі не брав.

- Кто-то бил. Но кто это был, не скажу.

Окрім епізоду по нападах під офісом «Партії регіонів», Олег Шадров проходить по справі про напади в ніч з 18 на 19 лютого на вул. Велика Житомирська і Володимирська. В цьому епізоді, за словами прокурора Тетяни Сергєєвої, поміж інших статей Шадрову інкримінують ч. 2 ст. 115 ККУ – замах на вбивство 8 осіб, серед яких - журналіст.

На засідання прийшов свідок, який бачив “тітушок” у ніч на 19 лютого на розі Великої Житомирської і Володимирської. Ба більше – вікна його дому виходять на цю вулицю, і він тривалий час спостерігав за “тітушками” з дому. Леонід Комський повертався з дружиною з Майдану близько 3 години ночі – треба було змінити мокрий одяг на сухий.

Леонід Комський
Фото: Катерина Серко
Леонід Комський

- Бачив, як “тітушки” били машини, лунали поодинокі постріли і черги з «калаша». О 4 ночі з’явилася інформація про те, що відбувається штурм Майдану, але вийти ми не могли, бо їх [“тітушок”] стало ще більше, - розповідає Комський.

Втім, за словами свідка, бандити пішли ближче до 6 години ранку. Ніяких нових подробиць до справи розповідь Комського не додала.

По епізоду на перехресті Великої Житомирської і Володимирської проходять ще двоє обвинувачених - Юрій Крисін (на волі) і Сергій Чемес (під вартою)

Насамкінець суд вирішував, чи продовжувати Шадрову тримання під вартою – термін дії запобіжного заходу мав спливти 18 березня.

- Загрожує покарання понад 10 років позбавлення волі, - прокурор мотивує необхідність продовження арешту для обвинуваченого, - Окрім того, він може впливати на ще не допитаних свідків.

- Аж легкі тілесні ушкодження! – опонує адвокат, - За дрібницю він вже відсидів, куди йому тікати, скільки можна знущатися?!

Адвокат пропонує змінити запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Шадров із адвокатом
Фото: Катерина Серко
Шадров із адвокатом

- Какие рызыки? Если бы я хотел на кого-то повлиять, я бы и из тюрьмы мог, – повідомляє обвинувачений.

Втім, до аргументів захисту судді не дослухались і продовжили запобіжний захід до 10 травня. А наступне засідання відклали на 11:30 30 березня.

Суд зачитує рішення щодо продовження запобіжного заходу
Фото: Катерина Серко
Суд зачитує рішення щодо продовження запобіжного заходу

Нагадаємо, шо Шадрову інкримінують ст.340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій), ч.2 ст.171 (перешкоджання законній діяльності журналіста), ч.2 ст.125 (учинення легкого тілесного ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності), ч.2 ст.15 (замах на злочин) та ч.2. ст. 115 (замах на вбивство). 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram