ГоловнаСуспільствоПодії

Зловмисника, що захопив заручників у відділенні "Укрпошти" в Харкові, знешкоджено

Спецпризначенці взяли відділення штурмом.

Фото: EPA/UPG

Оновлено 21:20. Операцію зі звільнення заручників завершено. Усі люди, котрі впродовж дня утримувалися всередині, - звільнені. Зловмисника затримано, повідомляється на сайті Нацполіції.

"Затримали без втрат. Жертв і постраждалих немає", - заявив глава Національної поліції Сергій Князєв.

За словами начальника ГУ Національної поліції в Харківській області Олега Беха, затриманий 1977 року народження, мешкав неподалік поштового відділення, вів антисуспільний спосіб життя, на момент злочину був у неадекватному стані, не висував жодних вимог.

Фото: EPA/UPG

Заручники розповіли правоохоронцям, що у відділенні "Укрпошти" він уживав спиртне, передають Українські Новини.

Зловмисник стверджував, що на ньому прикріплена вибухівка, а в руках у нього пульт з кнопкою, за допомогою якої він може привести в дію вибуховий пристрій, саме тому поліція вела перемови й побоювалася застосовувати силовий сценарій. Крім того, у нього був предмет, схожий на пістолет.

У якийсь момент одній із заручниць вдалося відчинити двері поштового відділення, після чого спецпризначенці увірвався і нейтралізував зловмисника. Ніхто із заручників не постраждав.

Сам зловмисник дістав тілесні ушкодження від чоловіка-заручника, який намагався йому завадити.

Оновлено 20:44. Після спецоперації правоохоронці повідомили журналістам, що мотиви чоловіка неможливо було встановити, передає Громадське. Для перемов з ним залучили його друга та батька. Правоохоронці зазначили, що двері КОРДівцям відчинила співробітниця пошти. Лише тоді вони забігли до будівлі.

Оновлено 20:34. Оперативники карного розшуку Нацполіціі локалізували злочинця, який захопив у заручники людей.

Про це глава МВС Арсен Аваков повідомляв у твітері.

Президент Петро Порошенко доручив місцевим органам влади надати постраждалим унаслідок захоплення поштового відділення необхідну допомогу. Він також подякував співробітникам Національної поліції та СБУ. 

Оновлено 20:28. Відділення "Укрпошти" штурмували спецпризначенці, повідомляє Громадське. На відео, яке транслювали журналісти, помітно, як до будівлі забігли понад 20 спецпризначенців. Після цього з будівлі вийшла жінка, яка була одягнена у форму співробітниці пошти. Вона спокійно попрямувала до юрби.

Як повідомив журналіст Громадського.Харків Віктор Пічугін, усіх людей з будівлі вивели. Однак, за його словами, невідомо наразі, що з чоловіком, який захопив будівлю.

Оновлено 19:49. До перемов про звільнення людей залучили батька чоловіка, який взяв заручників, повідомив глава Нацполіціі Сергій Князєв.

"Для перемовин з чоловіком, який погрожує застосувати вибухівку, привезли його батька. Також на місці працюють психологи. Правоохоронці проводять усі необхідні заходи для звільнення тих, хто досі залишається всередині", - цитує Князєва прес-служба МВС.

За словами глави Нацполіціі, за фактом цих подій поліція вже порушила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 147 Кримінального кодексу України - "захоплення заручників". Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 15 років.

Оновлено 19:35. Звільнений із заручників у харківському відділенні "Укрпошти" Андрій Ремига розповів, що в заручниках було сім чоловік, повідомляє кореспондент УП з місця подій.

Хлопчик розповів, що чоловік десь о 3 годині сказав, що всіх випустить. З його слів, у заручниках було 7 людей. Хлопчика звільнили разом з мамою та ще 3 заручниками.

"Він весь час пропонував каву і чай <...> Він на себе начепив вибухівку й казав, що якщо поліцейські не будуть його слухати, то підірве її. Вибухівка була у двох пляшках, в неї щось поклали й там горіла синя лампочка", - сказав Ремига.

"Він хотів, щоб виконували його накази. Ще казав, щоб його знімали і викладали всюди <...> Він старий такий, ще говорив, що у нього рак мозку", - додав він.

За словами хлопчика, у заручниках залишився тільки один чоловік.

Водночас користувач Danger.Ann оприлюднив на YouTube відео з самої будівлі пошти. На відео чоловік пояснює, як спрацює його вибуховий пристрій.

Оновлено 18:33. З поштового відділення вивели 3 жінок і 2 дітей. Про це Президентові доповів голова СБУ, повідомив прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко.

Оновлення 17:40. В заручниках у невідомого, який захопив відділення "Укрпошти", за неперевіреною інформацією - 11 осіб, серед яких 2 дітей. Про це повідомив начальник ГУ Національної поліції в Харківській області Олег Бех в ефірі "112 Україна".

"Ми не розуміємо ні яка вибухівка у цієї людини, ні яка зброя. Він поводиться абсолютно спокійно. Зараз на місці є слідчо-оперативна група, група переговірників. Ми намагаємося встановити всі обставини", - зазначив він.

Бех також сказав, що людина зв'язується з поліцією, використовуючи телефони заручників.

"Ми поки що не розуміємо його вимог. Питання в тому, що він говорить, що не всі заручники були звільнені під час переговорів, які недавно відбулися", - сказав Бех.

У той же час кореспондент УП з місця подій повідомляє, що правоохоронці припускають, що у чоловіка, який захопив заручників, можуть бути спільники.

Поліція перевіряє людей, які зібралися біля поштового відділення, і просить йти людей з дітьми, які перебувають поруч.

На місце інциденту прибув КОРД, поліція розширює оперативний периметр навколо місця інциденту, людей, які зібралися поруч, відтісняють далі.

Ближче до будівлі під'їхали дві машини пожежної служби, кафе і невеликі магазині, які розташовані поруч з "Укрпоштою", закриваються.

У Харкові на вул. Шевченка біля ТЦ "Рост" невідомий захопив відділення "Укрпошти", повідомляє Українська правда.

Як повідомляє кореспондент УП, представники поліції на місці події повідомили, що в захопленому приміщенні перебувають люди.

Територію біля місця інциденту оточено, на місці перебувають близько 20 автомобілів патрульної поліції, пожежники і "швидка". На місці також працюють вибухотехніки, також повинна під'їхати "поліція діалогу" - учасники переговорів.

На перехресті вулиць Матюшенка і Шевченка рух транспорту повністю перекрито.

Фото: pravda.com.ua

У поліції Харкова офіційно інцидент не прокоментували, відмовившись підтвердити сам факт події.

У свою чергу представник Нацполії Ярослав Тракало повідомив, що за попередньою інформацією, невідомий чоловік захопив приміщення відділення "Укрпошти", всередині є люди.

На місце виїхала слідчо-оперативна група і керівництво харківської міліції.

Фото: pravda.com.ua

"За попередньою інформацією, чоловік всередині "Укрпошти" повідомив, що на ньому причеплена вибухівка, яку він готовий застосувати. Станом на 15:20 про вимоги нічого не відомо", - повідомив Тракало.

Поліція просить журналіста УП не знімати подію на місці пригоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram