ГоловнаСуспільствоВійна

На Донбасі бойовики продовжують незаконно перетинати кордон з Україною, - СЦКК

На Донбасі бойовики продовжують незаконно перетинати кордон з Україною, - СЦКК
Фото: dpsu.gov.ua

Українська сторона Спільного центру координації та контролю режиму припинення вогню на Донбасі (СЦКК) заявила про збільшення в півтора разу кількості осіб у формі військового зразка, які перетинають кордон України на непідконтрольних ділянках з боку Росії, порівняно з попереднім звітним періодом (13-19 вересня).

Про це йдеться в повідомленні прес-служби української сторони СЦКК на сторінці прес-центру штабу АТО у фейсбуці.

"Тривають порушення норм міжнародного права і законодавства України в частині перетину неконтрольованої урядом України ділянки російсько-українського кордону з боку Російської Федерації. Згідно з доповіддю Спеціальної місії спостерігачів ОБСЄ на російських прикордонних пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк", у період з 19 по 26 вересня поточного року зафіксовано збільшення майже на половину порівняно з попереднім звітним періодом кількості осіб у формі військового зразка, які перетинали кордон індивідуально чи в групах в обох напрямках", - йдеться в заяві української сторони СЦКК.

Крім того, у звіті підкреслюють, що спостереження за цією категорією осіб значно ускладнює те, що вони перетинають кордон у приватних транспортних засобах із затемненими вікнами чи в автобусах і мікроавтобусах із закритими віконними шторками.

"Аналогічна ситуація відзначається спостерігачами місії після проїзду вантажних транспортних засобів (524 вантажівки прямували в РФ, 334 - в Україну). Крім того, значно збільшилася кількість автоцистерн з написами російською мовою "Вогненебезпечно" (із 41 до 71 вантажівки)", - зазначено у звіті української СЦКК.

Крім того, за вказаний період у районі прикордонного пункту пропуску "Гуково" зафіксовано рух 38 поїздів (16 рухалися в Україну, решта 22 - в Росію).

Українська сторона СЦКК підкреслює, що на колишніх офіційних пунктах пропуску через державний кордон з Росією, які зараз не перебувають під контролем уряду України, в цей момент здійснюється жорсткий контроль з боку самопроголошених республік.

Спостерігачі ОБСЄ стикаються з труднощами в доступі до неконтрольованих ділянок кордону.

На думку української сторони СЦКК, якщо уздовж тимчасово не підконтрольної Україні частини російсько-українського кордону буде створено реальні зони безпеки під наглядом міжнародних спостерігачів - буде надійна гарантія, що трафік військ, техніки, найманців, боєприпасів на Донбасі буде припинено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram