ГоловнаСуспільствоЖиття

У Харкові зусиллями губернатора і банку повернули громаді будівлю художнього музею

Серед експонатів музею - роботи Пабло Пікассо, Казимира Малевича, Миколи Реріха і ін.

У Харкові зусиллями губернатора і банку повернули громаді будівлю художнього музею
Фото: kharkivoda.gov.ua

У Харкові за участю голови ХОДА Юлії Світличної та керівництва Першого українського міжнародного банку відбулася передача будівлі Пархомівського музею громаді. Як повідомляє прес-служба ХОДА, саме завдяки зусиллям керівництва облдержадміністрації і ПУМБ будівлю, яку віддали під заставу 2011 року, вдалося повернути.

«Сьогодні - без перебільшення - історична подія, - підкреслила Юлія Світлична. - Кілька років тому ми боялися, що цю будівлю буде комусь продано, що наш музей потрібно буде рятувати. І весь Краснокутський район, вся Харківщина - всі ми об'єдналися заради порятунку Пархомівського художнього музею. І мені сьогодні приємно сказати, що ми перемогли. Сьогодні будівлю Пархомівського художнього музею нарешті передано громаді. І це спільний результат роботи влади, суспільства і соціально відповідального бізнесу».

Голова ХОДА подякувала керівництву ПУМБ за меценатську діяльність. Перший український міжнародний банк (ПУМБ) викупив будівлю Пархомівського історико-художнього музею ім. Луньова з торгів під час ліквідації в процедурі банкрутства одного зі своїх боржників. Після чого передав будівлю як благодійний внесок на баланс Обласного комунального закладу «Харківський художній музей».

«Тепер жителі Харківської області і всієї України можуть насолоджуватися світовими шедеврами у стінах цього унікального музею, - зазначила Юлія Світлична. - Ми продовжимо розвивати Краснокутський район. Цього року ми провели фестиваль «Перлини Слобожанщини», який відвідали майже 7000 туристів. Я впевнена, що такий гарний край має побачити якомога більше людей».

Голова правління ПУМБ Сергій Черненко зазначив, що повернення музею громаді - це акція, яка відображає цінності установи.

«Це відображення цінностей, на яких ми будуємо бізнес. Це відповідальність. Я сподіваюся, що нашу ініціативу підтримають інші меценати, які підтримують культуру в нашій країні», - сказав Черненко.

Під час урочистого заходу директор Пархомівського історико-художнього музею ім. Луньова Олена Семенченко нагадала присутнім основні віхи історії закладу - від приїзду 1945 року в Пархомівку засновника музею Афанасія Луньова і передачі 1955 року перших 50 робіт колекції Харківською спілкою художників - до подій сучасності.

«І сьогодні в нас теж дуже особлива дата. У 62-гу річницю свого народження Пархомівський музей отримує такий дорогоцінний і неоціненний подарунок - пожертву», - сказала Олена Семенченко.

«Те, що відбувається, це вперше в Україні», - зазначила директор Харківського художнього музею Валентина Мизгіна.

Вона подякувала Юлії Світличній і Сергію Черненку за можливість здійснити давню мрію всіх працівників музею і всіх краснокутчан.

Значний внесок голови ХОДА в процес повернення будівлі музею громаді відзначив голова Краснокутської РДА Олексій Білоцький: «Юліє Олександрівно, все, до чого ви доторкаєтеся, всі починання ви доводите до логічного завершення. Всі проекти мають крапку в завершенні, але кому - в подальшому розвитку».

Художній музей у Пархомівці заснував учитель історії сільської школи Афанасій Луньов. Разом з учнями він створив історико-краєзнавчий музей, який розміщувався тільки в одному класі школи. Пізніше вони заснували гурток «Юний історик» і загорілися ідеєю створення художнього музею.

Зараз колекція музею налічує понад 7000 експонатів. Серед них - роботи видатних художників: Пабло Пікассо, Казимира Малевича, Миколи Реріха, Аполлінарія Васнєцова, Івана Шишкіна, Джованні Піранезі, Фердінанда Бола, Тараса Шевченка, Івана Іжакевича, Михайла Дерегуса, Абрама Архипова. З 1987 року установа в Пархомівці є автономним відділом Харківського художнього музею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram