ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Медичну реформу впроваджуватимуть у три етапи, - МОЗ

У Національної служби здоров'я не буде доступу до бюджету. 

Медичну реформу впроваджуватимуть у три етапи, - МОЗ
Фото: Сергей Нужненко

Медичину реформу впроваджуватимуть у кілька етапів. Зокрема, при створенні Національної служби здоров'я передбачено, що вона матиме обмежені функції, у неї не буде доступу до бюджету.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, передає  Громадське.

"Поетапно будемо робити реформу. Не будемо робити великого вибуху. Первинна допомога, потім вторинна, потім ліки. Будемо вчити, тренувати. За три роки всі адаптуються", - сказав Ковтонюк.

За його словами, до зими планується пройти повний цикл і забезпечити реформу з фінансового погляду.

"Якщо ми з 1 січня не почнемо реформу фінансово - немає сенсу її починати загалом", - зазначив він.

Ковтонюк наголосив, що багато поправок комітету з охорони здоров'я були враховані й тепер законопроект готовий до голосування.

"Ми маємо готовий до другого читання законопроект, формальностей усіх дотримано. Юридично ми забезпечені. Документ підписано заступником голови комітету. Те саме стосується законопроекту 6604, який забезпечує зміни до бюджету щодо реформи", - додав заступник міністра.

Ковтонюк розповів про створення Національної служби здоров'я, яка передбачена законом про реформу медицини в Україні. За його словами, служба матиме менші повноваження, ніж аналогічні установи на Заході. Водночас, вона стиснута різними "контролями", що дасть можливість виключити корупцію.

"Порівняно з іншими країнами, з яких ми брали приклад, у нас найбезпечніша модель, де Національна служба здоров'я досить обмежена, стиснута різними органами з різних сторін", - сказав Павло Ковтонюк.

Він уточнив, що до запобіжників корупції належить те, що служба безпосередньо не отримує коштів.

"Гроші у нас лежать на казначейському рахунку. Це кошти державного бюджету і ця служба не тримає їх на своїх рахунках, з яких вона може їх вивести. Вона не володіє лікарнями - це друга річ", - зазначив чиновник.

Національна служба охорони здоров'я  виконуватиме роль єдиного національного замовника медичних послуг.

Як повідомлялося,  у Міністерстві охорони здоров'я в рамках реформи з'являться п'ять директоратів.  Набір кадрів до директорату проводитиметься за конкурсом з вересня.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram