ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна переплатить за ліки для лікування гемофілії 35% від вартості, - "Біофарма"

Президент компанії хоче знати, чому вона програла в тендері. 

Україна переплатить за ліки для лікування гемофілії 35% від вартості, - "Біофарма"
Фото: Макс Требухов

Міжнародна організація ПРООН, що закуповує для МОЗ препарати для лікування гемофілії, може переплатити 35% від вартості медикаментів. За результатами тендеру чиновники ПРООН відхилили пропозицію українського виробника з найнижчою ціною, вирішивши придбати значно дорожчий імпортний аналог, пише Depo.ua.

"Тендер із закупівлі фактора коагуляції крові для лікування гемофілії проведено непрозорим чином. З незрозумілої причини перемогу в тендері було віддано італійській компанії "КЕДРІОН", що запропонувала ціну на 35% вищу. Це призведе до перевитрати державного бюджету на суму близько 600 тис. доларів. Ситуація наразі неконфліктна і ми намагаємося в ній розібратися. Ми звернулися до ПРООН, щоб вони переглянули результати тендеру, але на всі наші листи не отримали жодної відповіді, на наші дзвінки ніхто не відповідає. Досі нам не надали жодних офіційних документів, чому ми програли", - заявив президент компанії "Біофарма" Костянтин Єфименко.

За словами Єфименка, компанія надіслала до ПРООН три листи для офіційного оскарження результатів тендеру, але вони залишаються без відповіді.

За словами директора Інституту патології крові АМН України, доктора медичних наук Василя Новака, на сьогодні хворі на гемофілію українці не забезпечені препаратами згортання крові повною мірою. Переплата за препарат іноземного виробника дала б можливість додатково придбати ліки для 250-300 хворих.

"Щоб ми забезпечили своїх пацієнтів препаратом, нам необхідно зібрати і переробити понад 300 тонн плазми. Нині ми заготовляємо заледве половину, і частина її йде для невідкладної допомоги. Тому в Україні однозначно має бути національний виробник", - наголосив Василь Новак.

"Біофрама" просить втрутитися в ситуацію МОЗ, оскільки йдеться про неефективне використання коштів українських платників податків.

"Ми вчора двічі зустрічалися з міністерством. Думаю, ці зустрічі були досить конструктивними. Сьогодні в нас наступна зустріч, в якій братимуть участь усі зацікавлені сторони. Ми намагаємося вирішити це питання  у максимально мирний і безпечний для хворих спосіб. І з боку Міністерства охорони здоров'я є розуміння цієї проблеми, оскільки проблема очевидна", - повідомив член наглядової ради компанії, екс-глава Європейської бізнес асоціації Кшиштоф Сідлецький.

На зустрічі в МОЗ "Біофарма" запропонувала безкоштовно передати лікувальним установам 10% від заявлених на тендер медикаментів.

За словами в.о. генерального директора фармзаводу "Біофарма" Андрія Обрізана, питання із забезпеченням українців фактором згортання крові №8 для компанії є принциповим.

"Нам не байдуже, в якій країні ми живемо, які продукти ми робимо, і що будуть думати про це люди. Тому ми запустили всеукраїнську акцію, яку так і назвали "Нам не все одно. Ми разом". Ми хочемо підтримати хворих на гемофілію в Україні. На сьогодні в країні 2,5 тис. хворих, з яких понад 500 дітей. Ми поставили перед собою амбітне завдання - в 10-річній перспективі вирішити проблему гемофілії в Україні. Щоб українські хворі відчували себе нормальними людьми і могли вести повноцінне життя", - пояснив Андрій Обрізан.

Одним з акціонерів "Біофарма" є американська інвестиційна компанія Horizon Capital.

Як повідомлялося, раніше МОЗ закликало створити єдиний реєстр хворих на гемофілію дітей, щоб повноцінно забезпечувати їх препаратами згортання крові.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram