ГоловнаСуспільствоОсвіта

Суд дозволив ставати професором, не знаючи англійської

Здобувачам звань тепер потрібно знати хоча б одну мову країн ЄС.

Суд дозволив ставати професором, не знаючи англійської
Фото: runews.su

З Порядку присвоєння вчених звань за рішенням суду вилучено пункти про обов'язковість 10-річного стажу для здобувачів звань, трьох обов'язкових публікацій у виданнях, включених у наукометричні бази Scopus або Web of Science, і отримання сертифіката, що підтверджує рівень знання англійської мови на рівні В2.

Про це повідомляють на сайті Міносвіти. Міністерство програло суди в першій і апеляційній інстанціях, але подало касаційну скаргу, яку ще не розглянуто, свідчать дані в Єдиному реєстрі судових рішень.

При цьому Міносвіти вже доповнило порядок іншими пунктами.

Вимогу до кандидата "здійснювати навчальну діяльність не менш ніж 10 років на посаді асистента, викладача, старшого викладача, доцента "замінено вимогою" мати стаж роботи не менш ніж 10 років на посаді асистента, викладача, старшого викладача, доцента (далі по тексту)".

Вилучену судом вимогу про наявність у претендента на звання трьох публікацій у виданнях, включених в наукометричні бази Scopus або Web of Science, замінено на наявність двох аналогічних публікацій.

У новій редакції вимог на отримання вчених звань професора і доцента отримати звання зможуть кандидати, які на рівні В2 володіють однією з мов країн Європейського Союзу, мають відповідний сертифікат або диплом про вищу освіту з відповідним мовним профілем (наприклад, диплом магістра німецької філології).

Нагадаємо, норма про обов'язковість знання англійської на рівні В2 для отримання вченого звання набула чинності з 1 січня 2016 року. Восени минулого року Міносвіти вивісило на своєму сайті для обговорення проект постанови уряду, який скасовує вимогу про обов'язковість знання англійської мови для отримання вчених звань доцента та професора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram