ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні провели першу пересадку механічного серця (оновлено)

Операція пройшла успішно.

Сьогодні, 12 липня, лікарі Інституту серця під керівництвом Бориса Тодурова разом з німецьким професором Крістофом Шмідом (Christof Schmid) пересадили 41-річному харків'янину Павлу Дорошку штучне серце, повідомляє сайт Інституту серця.

У пацієнта - дилатаційна кардіоміопатія, він потребує пересадки донорського органа, якої в Україні не проводять. Щоб чоловік дочекався живого серця, Інститут вирішив провести імплантацію механічного - для підтримки кровообігу. Щоб уможливити таку операцію, українські фахівці пройшли сертифікацію в Німеччині.

Вартість штучного серця Berlin Heart становила 120 тисяч євро. «Фірма відвантажила нам механічне серце під моє чесне слово без оплати, беручи до уваги важкий стан пацієнта і неможливість чекати довго», - заявив на своїй сторінці у facebook генеральний директор Інституту серця Борис Тодуров. Для оплати необхідної суми благодійний фонд установи «Серце на долоні» започаткував проект «Штучне серце».

«Механічне серце - це міст до трансплантації. Я дуже сподіваюся, що якщо операція пройде успішно, це буде той резонанс, який дасть нам можливість повернутися до обговорення нового закону», - прокоментував свої очікування Борис Тодуров телеканалу СТБ.

У разі успішного результату операції хворий зможе жити повноцінно, хоч і з зовнішнім електродротом: «Зараз у Європі більш ніж 300 пацієнтів перебувають на штучній підтримці кровообігу, багато хто з них понад два роки. Термін служби такого серця не обмежений, деякі люди живуть із ним уже більш ніж 8 років», - йдеться на сайті Інституту.

Від діагнозу "дилатаційна кардіоміопатія" у квітні помер 17-річний Іван Коврига, а в травні перестало битися серце 8-річної Юлі Сокольцової.

Нагадаємо, Борис Тодуров уперше в Україні 2001 року провів успішну трансплантацію серця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram