ГоловнаПраво

Суд визнав неконституційним призначення Ситника директором НАБУ (оновлено)

Нового керівника Бюро повинен призначити Кабінет міністрів.

Суд визнав неконституційним призначення Ситника директором НАБУ (оновлено)
Фото: dyvys.in

Конституційний Суд визнав неконституційним Указ президента про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро.

Відповідне рішення ухвалила Велика палата КС під час засідання у п’ятницю, 28 серпня, повідомила пресслужба суду.

В рішенні КСУ вказано, що Конституція містить вичерпний перелік посад, призначення на які здійснюється президентом України.

Це глави дипломатичних представництв України в інших державах і при міжнародних організаціях; генеральний прокурор; половина складу Ради НБУ, половина складу Нацради з питань телебачення і радіомовлення; вище командування ЗСУ та інших військових формувань; третина складу КСУ; персональний склад РНБО; голови місцевих держадміністрацій; судді; два члени Вищої ради правосуддя.

Тому Конституційний Суд вирішив, що, видаючи указ про призначення Ситника у 2015 році, президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження.

Згідно з рішенням КСУ, назначати та звільняти директора НАБУ повинен Кабінет міністрів.

Указ №218/2015 про призначення Ситника директором НАБУ втратив чинність. Але рішення КСУ не поширюється на правовідносини, які виникли внаслідок здійснення посадових обов'язків Ситником.

Рішення КСУ є обов'язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Першим заступником директора НАБУ є Гізо Углава, тому саме він за посадою повинен тимчасово виконувати обов'язки керівника цього органу.

Нагадаємо, у травні 51 депутат Верховної Ради на чолі з Олександром Дубінським ("Слуга народу") оскаржив у Конституційному Суді указ президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором НАБУ.

Президент Володимир Зеленський незабаром після свого обрання намагався закрити цю законодавчу прогалину, але його конституційних поправок не підтримала Верховна Рада.

Ситник пов'язував спроби його звільнити зі справою ПриватБанку. За словами колишнього генерального прокурора Руслана Рябошапки, НАБУ готове висунути підозру колишньому власнику ПриватБанку Ігорю Коломойського, але її блокує керівник Служби безпеки України Іван Баканов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram