ГоловнаПраво

Охоронець, який знущався над вихованцями Одеського притулку, отримав умовний термін

Микола Дмитрук визнав провину і уклав угоду зі слідством.

Малиновський райсуд Одеси засудив співробітника охоронного агентства "Центр" Миколу Дмитрука, який знущався над вихованцями дитячого центру "Світанок", до трьох років умовно.

Про це повідомляє видання Ґрати.

За версією слідства, наприкінці липня 2019 року Микола Дмитрук прибув до центру соціально-психологічної реабілітації для дітей "Світанок" за викликом вихователя. Там він знущався над дітьми і побив двох неповнолітніх вихованців. Дмитруку інкримінували тортури (частина 1 статті 127 Кримінального кодексу України).

Фото: Думская

Прокурор Меланія Корчова заявила, що Дмитрук вже співпрацює зі слідством і дає свідчення, завдяки яким можна притягнути до відповідальності інших винних у знущаннях над вихованцями притулку. Їхні дії розслідують в рамках провадження, відкритого за частиною 1 статті 137 Кримінального кодексу України (неналежне виконання службових обов'язків щодо охорони здоров'я неповнолітніх).

У зв'язку з тим, що Дмитрук визнав провину, суд не розглядав доказів, і процес пройшов за скороченою процедурою. 7 лютого суддя затвердив угоду Дмитрука зі слідством, визнав його винним і засудив до 3 років позбавлення волі. Зважаючи на співпрацю обвинуваченого зі слідством, його засудили умовно - призначили випробувальний термін два роки.

Фото: Думская

У жовтні 2019 року одеська правозахисниця Зоя Мельник повідомила про знущання над двома вихованцями притулку, яких застали за статевим актом. Вона написала, що співробітники агентства безпеки "Центр" публічно принижували їх, змушуючи жувати використаний презерватив, били, обливали холодною водою і застосовували електрошокер.У листопаді 2019 року Генпрокуратура ініціювала перевірку в притулку, а в офісі охоронного агентства "Центр" пройшли обшуки. Слідство виявило, що до знущань причетний 26-річний охоронець Микола Дмитрук.

15 листопада 2019 року суд відправив його під цілодобовий домашній арешт. 3 лютого 2020 року прокурори передали його справу до суду.

7 лютого відбувся розгляд справи по суті. На ньому Дмитрук визнав свою провину і висловив готовність співпрацювати зі слідством. Більша частина засідання проходила в закритому режимі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram