ГоловнаСуспільствоПодії

В одеський притулок відправили перевірку через скарги дитини на побої (оновлено)

Вихователі б'ють дітей і ставлять їх на коліна.

В одеський притулок відправили перевірку через скарги дитини на побої (оновлено)
Фото: Артем Поланский

Одеському притулку "Світанок" призначили перевірку через скарги дітей на побої.

Про це повідомляють на сайті Одеської обладміністрації.

У поле зору органів влади установа потрапила після того, як у мережі з'явилося відео, на якому одна з вихованок розповідає про те, що до неї застосовують методи фізичного впливу.

Відео поширила на своїй сторінці у фейсбуці співробітниця патрульної поліції Одеси Зоя Мельник, зазначає "Думская".

"Ми з донькою були в Зеленому театрі, де вона познайомилася з дівчинкою років п'яти. Дівчинка була вся в синцях і саднах, укусах комах, від неї погано пахло. Я думала, що це дитина з родини нарко- або алкозалежних, оскільки дорослі за нею особливо не дивилися і весь вигляд дитини свідчив про це. Дівчинка дуже красива, розумна. Я вирішила з'ясувати, де вона живе і т.д. - раптом дитині потрібна допомога, може, вдома не дбають чи б'ють. Але дівчинка розповіла, що вона з одеського притулку", - прокоментувала Мельник.

Частину розмови Мельник зафіксувала на камеру: дитина зізналася, що вихователі б'ють дітей долоньками, в тому числі по обличчю, по руках, по животу, а також ставлять їх на коліна.

У поліції відразу ж відреагували на цю інформацію.

Як зазначила заступниця начальника відділу ювенальної превенції ГУНП в Одеській області Вікторія Лазарчук, за цим фактом Хмельницьким ВП Малиновського відділу поліції зареєстровано заяву, а також вирішується питання про внесення відомостей в ЄРДР за статтею 126 КК (побої і мордування).

Директор служби з прав дітей Одеської ОДА Алла Кирияк у коментарі LB.ua заявила, що дійсно 4 серпня група вихованців притулку у складі 23 осіб у супроводі вихователя і трьох волонтерів БФ "Маніфест Миру" виїхала до Зеленого театру на "Великий дитячий день", для участі в різноманітних майстер-класах, розважальних заходах, розміщених на різних локаціях театру.

"Територія Зеленого театру обгороджена, а вихід забезпечують охоронці, які контролювали можливе переміщення дітей за межі театру. Вихованці притулку вільно переміщалися по території, вибираючи на свій смак ті чи інші заходи. За ними також спостерігали вихователь і волонтери", - розповіла Кирияк.

"З пояснень вихователя і волонтерів, діти були доставлені до Зеленого театру охайні, доглянуті, одягнені в новий чистий одяг. Наявні фото підтверджують цей факт. Це перше, що спростовує інформацію про занедбаність дитини. Яким чином було записано це відео і з якою метою, залишається тільки здогадуватися. Незрозуміло також, чому після виявлення такого факту автор публікації не здійснила спроб знайти вихователя закладу і передати йому дитину, якщо дівчинка залишилася без нагляду. Також не зрозуміло, чому відразу не було повідомлено поліцію, а заява надійшла тільки через 1,5 доби після публікації відео", - додала вона.

Кирияк також підкреслила, що обласний притулок не є закритим закладом. Волонтери та інші небайдужі люди - часті гості в закладі, діти активно спілкуються з ними, в т.ч. по телефону і через соціальні мережі.

"Зараз у притулку 38 дітей, 20 з них старшого шкільного віку. Якби дійсно існували факти насильства стосовно дітей, таку інформацію діти відразу б передали тим, кому вони довіряють: психологу, завідувачу, волонтерам, іншим особам. Заклад тісно співпрацює з відділом ювенальної превенції, який систематично проводить з дітьми профілактичні заходи. Жодного сигналу за останні три роки про факти насильства з боку персоналу не надходило", - зауважила директор служби з прав дітей.

Вона також повідомила, що 6 серпня заступник голови ОДА відвідав притулок і провів нараду. Під час наради, за інформацією начальника відділу ювенальної превенції ГУ ПП в Одеській області Віталія Капуляка, стало відомо, що відомості внесено до Єдиного реєстру за ст. 126 ч. 1. Розпочато досудове розслідування, за результатами якого буде вжито відповідних заходів.

Нагадаємо, що кілька днів тому діти з волинського притулку в Рожищі поскаржилися омбудсмену на побої і домагання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram