ГоловнаПраво

Адвокати Небесної Сотні закликали Венедіктову скасувати призначення Буряка

Буряк фігурує в так званих "плівках Вовка".

Адвокати Небесної Сотні закликали Венедіктову скасувати призначення Буряка
Фото: gpu.gov.ua

Громадські організації "Адвокатська дорадча група" і "Родина Героїв Небесної Сотні" звернулися до т.в.о. директора Держбюро розслідувань Ірини Венедіктової із закликом переглянути рішення про призначення нового глави відділу розслідувань "справ Майдану".

Відповідну заяву оприлюднено на сторінці групи у Facebook.

У ній наголошується, що призначення главою відділу розслідувань справ Майдану в ДБР Олександра Буряка відбулося не за процедурою. До того ж Буряк не має досвіду роботи в цьому напрямку.

Крім того, правозахисники нагадали, що Буряк фігурує в так званих "плівках Вовка" - записах розмов з кабінету ексглави Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка.

"З них випливає, що Павло Вовк перебуває в таких тісних дружніх відносинах з Буряком, що може "по дзвінку" отримати від ДБР потрібне рішення чи слідчу дію. Зокрема, на плівках зафіксовано розмову Павла Вовка щодо справи про призначення Євгена Аблова керівником Миколаївського теруправління ДБР. Нагадуємо, що негласні слідчі (розшукові) дії, в результаті яких отримані ці записи, проводилися саме під час розслідування справи Майдану. Крім того, низка суддів Окружного адмінсуду є фігурантами ключових справ з розгону Майдану і винесення неправочинних рішень. І саме ДБР буде і далі розслідувати справу, де ймовірним обвинуваченим є близький до Павла Вовка Євген Аблов", - підкреслили адвокати.

Останній факт, на думку адвокатів, свідчить про наявність у Буряка конфлікту інтересів, що "ставить під сумнів об'єктивне розслідування ключових справ Майдану з таким керівником".

У зв'язку із цим провозахисники закликали Венедіктову скасувати рішення про призначення керівником відділу розслідувань "справ Майдану" в ДБР Олександра Буряка; призначити відкритий і прозорий конкурс на цю посаду; віддавати перевагу тим конкурсантам, які мають бездоганну репутацію, досвід у розслідуванні "справ Майдану" і користуються довірою потерпілих і суспільства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram