ГоловнаПраво

Денісова вимагає допуску священника до активіста Приходька в СІЗО Сімферополя

Кримський "суд" продовжив арешт проукраїнського активіста до 10 лютого.

Денісова вимагає допуску священника до активіста Приходька в СІЗО Сімферополя
Олег Приходько
Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою вжити заходів для допуску священника до заарештованого в анексованому Криму проукраїнського активіста Олега Приходька.

Про це Денісова повідомила у своєму фейсбуці.

"Права незаконно затриманого кримського активіста Олега Приходька вкотре порушені. Громадянин України подав два клопотання до адміністрації пенітенціарної установи про допуск до нього священника, але відповіді так і не отримав", - написала український омбудсман.

Денісова наголошує, що це є прямим порушенням права ув'язненого на можливість доступу до кваліфікованих представників будь-якої конфесії, яке закріплено в пунктах 41, 42 Мінімальних стандартних правил поводження з ув'язненими від 30 серпня 1955 року, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН.

8 червня 2016 року Олега Приходька вже затримувала ФСБ в анексованому Криму. Причиною затримання стали українські номерні знаки на автомобілі, не замінені на російські після 1 квітня 2016 року згідно з російським законодавством.

8 лютого 2019 року співробітники ФСБ обшукували будинок Олега Приходька в селі Оріхове. Тоді у нього вилучили українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD-диски. Портрет Бандери перевіряли на екстремізм.

Крім того, в червні 2019 року Приходька затримали за публічне демонстрування забороненої символіки (20.3 КпАП РФ), а конкретно - за татуювання на плечі (свастику).

6 грудня 2019 року підконтрольний РФ Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт Олегу Приходьку до 10 лютого 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram