ГоловнаПраво

Верховний Суд повернув в апеляцію справу про підкуп виборця 2015 року

Виборця намагалися підкупити на місцевих виборах у Чернівцях.

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду призначив у суді апеляційної інстанції новий розгляд справи про підкуп виборця під час місцевих виборах у Чернівцях 2015 року. Відповідне рішення суд прийняв 3 грудня 2019 року, повідомляє пресслужба Судової влади.

Як сказано в матеріалах справи, 23 жовтня 2015 року підозрювана, перебуваючи за місцем проживання, прийняла пропозицію від студента юридичного факультету одного з університетів проголосувати 25 жовтня того самого року під час виборів депутатів до Чернівецької міської ради за окремого кандидата в депутати від політичної партії «Рідне місто» і отримати за це 250 грн. Такі дії були кваліфіковані за ч. 1 ст. 160 Кримінального кодексу як прийняття пропозиції, обіцянки виборцем для себе неправомірної вигоди за вчинення будь-яких дій, пов'язаних з безпосередньою реалізацією свого права голосу (голосування за окремого кандидата на виборах), незалежно від фактичного волевиявлення особи і результатів голосування.

Шевченківський райсуд Чернівців прийшов до висновку, що в діях підозрюваної відсутній склад злочину, передбачений ч. 1 ст. 160 КК, а тому виправдав останню. Чернівецький апеляційний суд залишив рішення першої інстанції без змін.

Зокрема, апеляційний суд послався на те, що диспозицією ч. 1 ст. 160 КК не передбачено кримінальної відповідальності за прийняття виборцем пропозиції, обіцянки або отримання для себе або третьої особи неправомірної вигоди за вчинення певних дій на користь чи на шкоду кандидата в депутати, якого висунула місцева організація партії. Кандидат балотувався на виборах до міської ради не як окремий кандидат, а як кандидат у депутати від політичної партії, тому апеляційний суд визнав доводи апеляційної скарги прокурора безпідставними.

Касаційний кримінальний суд прийняв рішення про те, що кандидат, який балотувався в міську раду, був суб'єктом виборчого процесу, тому виборець, який прийняв пропозицію, обіцянку або отримав неправомірну вигоду за голосування під час місцевих виборів окремого кандидата в депутати міської ради, висунутого політичною партією, підпадав під кримінальну відповідальність за злочин, передбачений ч. 1 ст. 160 Кримінального кодексу. Тож Касаційний суд скасував рішення і відправив справу на новий розгляд в апеляційну інстанцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram