ГоловнаПолітика

Стефанчук обговорив із представником польського Сейму ситуацію на кордоні

Він назвав блокування кордону "контрпродуктивним рішенням".

Стефанчук обговорив із представником польського Сейму ситуацію на кордоні
Стефанчук і Головня
Фото: Верховна Рада

Головна Верховної Ради Руслан Стефанчук провів зустріч із Маршалком Сейму Республіки Польща Шимоном Головнею. Із польською стороною обговорили ситуацію на кордоні, потреби української армії та українську Формулу миру. 

Про це Стефанчук повідомив у фейсбуці.

"Продуктивна розмова. Передусім обговорили ситуацію на українсько-польському кордоні й роль парламентів у цій проблемі. Акцентував, що Україна багато у чому залежить від постачання автомобільним і залізничним транспортом. Блокування кордону в умовах війни — поганий сигнал й абсолютно контрпродуктивне рішення", – зазначив голова Верховної Ради.

Він зауважив, що вирішення проблеми на кордоні є надзвичайно важливим.

"Для мене вкрай важливо, щоби ця проблема була вирішена якомога швидше. Україна відкрита до фахового діалогу, аби зняти всі занепокоєння польських фермерів чи перевізників", – сказав Стефанчук.

Голова Верховної ради зазначив, що Україні та Польщі потрібно захищати добросусідство та дружбу. Також висловив вдячність сусідній країні за її внесок у протистоянні російській агресії.

"Україна вдячна Польщі за значний внесок у протидію російській агресії та консолідацію міжнародної спільноти у допомозі нашій державі", – заявив він.

Також нагадав, що Сили безпеки й оборони потребують безперервних постачань зброї, тому озвучив потреби української армії.

  • Тим часом над розблокуванням кордону інтенсивно працюють обидві сторони. Україна та Польща провели чотирьохгодинну зустріч, на якій, зокрема, можливо, знайшли конструктивне рішення. Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і торговий представник України Тарас Качка.
  • Перед тим польський прем’єр Дональд Туск заявив, що Варшава веде переговори з Києвом про тимчасову заборону на переміщення товарів через кордон.
  • Раніше Туск заявив, що Польща може накласти ембарго на інші групи українських продуктів у майбутньому. Адже, за словами прем'єра, українська продукція становить серйозну загрозу для польської економіки.
  • З 9 лютого 2024 на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від Європейського зеленого курсу. По цьому деякі українські агротовари в Польщу йдуть лише транзитом. За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дорогах.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram