ГоловнаПолітика

Львівська облрада не підтримала звернення на захист Ірини Фаріон

Звернення підтримали лише 33 депутати із потрібних для ухвалення рішення 43.

Львівська облрада не підтримала звернення на захист Ірини Фаріон

Депутати Львівської облради не проголосували за звернення на підтримку професорки, мовознавиці Ірини Фаріон.

Про це повідомляє zaxid.net.

Депутати від “Свободи” внесли проєкт звернення до Верховної Ради та Кабміну про неприпустимість переслідування захисників української мови. У ньому йшлося про вимогу припинити цькування їхньої однопартійки Ірини Фаріон.

“Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон – вражаючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України. Ми вимагаємо припинити переслідування Ірини Фаріон. Не можна допустити, щоб в Українській державі карали українців за українську мову!” – йдеться в проєкті, оприлюдненому на сайті облради.

Депутати двічі голосували за запропонований проєкт, однак рішення не пройшло. Підтримали це звернення лише 33 депутати із потрібних для ухвалення рішення 43.

Що передувало 

  • Мовознавиця та екснардепка Ірина Фаріон звернулась до суду щодо звільнення з "Львівської політехніки".

  • Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланову перевірку 5 каналу через трансляцію програми “Рандеву з Яніною Соколовою”, де гостем була колишня народна депутатка Ірина Фаріон.

  • Національний університет "Львівська політехніка" звільнив професорку Ірину Фаріон. Відповідний наказ вже підписано ректором. Перед тим “Львівська політехніка” заявила, що не несе відповідальності за її висловлювання поза університетом.

  • СБУ відкрила кримінальну справу проти мовознавиці та колишньої народної депутатки Ірини Фаріон. Наразі слідчі проводять експертизи скандальних висловлювань та публікацій, а також епізод з оприлюдненням листа від студента з окупованого Криму. 

  • Студенти Національного університету "Львівська політехніка" організували мітинг проти викладачки Ірини Фаріон на тлі скандалу через її висловлювання та публікацію листа з даними студента з окупованого Криму.

  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець знову звернувся до СБУ щодо Ірини Фаріон. Цього разу – через розголошення нею персональних даних студента з окупованого Криму.

  • У програмі журналістки Яніни Соколової Ірина Фаріон заявила, що не може вважати українцями російськомовних бійців «Азову» і 3-ї штурмової бригади, якщо вони не можуть вивчити українську. “Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою. То нехай себе назвуть руськими. Чому вони такі очманілі? Чому зійшлося саме на українській мові? Якщо вони такі великі патріоти, покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка”, – сказала Фаріон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram