ГоловнаПолітика

НАТО зробило офіційну заяву про напад Росії на Україну

"Фундамент миру на Європейському континенті зруйновано. Світ притягне Росію і Білорусь до відповідальності".

НАТО зробило офіційну заяву про напад Росії на Україну
Фото: nato.int

Глави держав та урядів НАТО зробили заяву щодо нападу Росії на Україну. Її оприлюднили на офіційному сайті Північноатлантичного альянсу.

"Ми зібралися сьогодні, щоб обговорити найтяжчу загрозу євроатлантичній безпеці за останні десятиліття. Ми рішуче засуджуємо повномасштабне вторгнення Росії в Україну за сприяння Білорусі. Ми закликаємо Росію негайно припинити військовий напад, вивести всі свої війська з України та звернути з обраного нею шляху агресії", - сказано в заяві.

У НАТО констатували, що це давно спланований, жорстокий, абсолютно неспровокований і невиправданий напад на Україну – незалежну, мирну та демократичну країну. 

"Ми шкодуємо про трагічну загибель людей, величезні людські страждання та руйнування, спричинені діями Росії. Фундамент миру на Європейському континенті, по суті, зруйнований. Світ притягне Росію, а також Білорусь до відповідальності за їхні дії. Ми закликаємо всі держави беззастережно засудити цей безсовісний напад. Ніхто не повинен бути обдурений потоком брехні з боку Росії", - заявляють в Альянсі.

У НАТО наголошують: Росія відповідає за цей конфлікт. 

"Вона відкинула шлях дипломатії та діалогу, який неодноразово пропонувався їй НАТО та її державами-членами. Вона докорінно порушила міжнародне право, включаючи Статут ООН. Дії Росії також є грубою відмовою від принципів, закріплених в Основному акті Росія-НАТО. Саме Росія відійшла від своїх зобов'язань у рамках цього акту", - вважають у НАТО.

У західному військовому альянсі наголошують, що рішення президента Путіна напасти на Україну - жахлива стратегічна помилка, яка дуже дорого обійдеться Росії в наступні роки як з економічної, так і політичної точки зору. Проти Росії вже запроваджено масштабні та безпрецедентні санкції. 

НАТО запевняє, що продовжить тісну координацію з відповідними зацікавленими сторонами та іншими міжнародними організаціями, включаючи ЄС. "Сьогодні на запрошення генерального секретаря до нас приєдналися Фінляндія, Швеція та Європейський Союз", - сказано в заяві.

НАТО заявило про свою повну солідарність із демократично обраними президентом, парламентом та урядом України, а також з мужнім народом України, який зараз захищає свою батьківщину

"НАТО залишається прихильним до всіх фундаментальних принципів, що лежать в основі європейської безпеки, включаючи те, що кожна країна має право вибирати способи забезпечення своєї безпеки. Ми продовжуватимемо надавати політичну та практичну підтримку Україні, яка продовжує захищатися, і закликаємо інших чинити так само. Ми підтверджуємо нашу рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води. Ця позиція важлива і залишиться незмінною", - наголошується в заяві.

Зважаючи на дії Росії, держави-члени НАТО провели консультації відповідно до статті 4 Вашингтонського договору. 

"Ми розгорнули додаткові оборонні сухопутні та військово-повітряні сили у східній частині Альянсу, а також морські сили та засоби у всьому регіоні НАТО. Ми активували плани оборони НАТО, щоб підготуватися до реагування в низці непередбачених ситуацій і забезпечити безпеку території Альянсу, у тому числі спираючись на наші сили реагування. Зараз ми здійснюємо додаткові оборонні розгортання сил у східній частині Альянсу", - заявили в НАТО.

Ці заходи мають превентивний, пропорційний і неескалаційний характер і залишатимуться такими, наголосили лідери глав-держав НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram