ГоловнаПолітика

Кулеба обговорив з головою ОБСЄ загострення ситуації на Донбасі

"Чим сильнішими будуть дипломатичні сигнали зараз, тим зрозуміліше буде для Росії".

Кулеба обговорив з головою ОБСЄ загострення ситуації на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив із чинною головою ОБСЄ Анн Лінде загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі і в Криму.

Про це голова МЗС написав у твіттері.

"Обговорили з діючою Головою ОБСЄ Анн Лінде загострення Росією безпекової ситуації на Донбасі та в Криму, нарощування військ РФ поблизу кордонів України. Я підкреслив, що нині важливі чіткі та сильні дипломатичні сигнали, аби демотивувати Москву від подальших деструктивних кроків", - написав Кулеба.

За його словами, необхідно "залишатися дуже пильними та непохитними. Чим сильнішими будуть дипломатичні сигнали зараз, тим зрозуміліше буде для Росії, що за будь-який новий виток ескалації їй доведеться сплатити високу ціну".

Анн Лінде, зі свого боку, наголосила, що як голова ОБСЄ вона залишається прихильною повній повазі суверенітету і територіальної цілісності України, а також зміцненню узгодженого в липні 2020 року припинення вогню.

Раніше глава українського МЗС обговорив загострення ситуації на сході України з державним секретарем США Ентоні Блінкеном та міністром закордонних справ Канади Марком Гарно.

Нагадаємо, вчора президент США та України Джо Байден і Володимир Зеленський провели першу телефонну розмову на тлі ескалації бойових дій на сході України і нарощуванні Росією військової сили на кордонах. Президент США запевнив, що Штати не залишать Україну без підтримки.

Про те, що Росія зганяє військову техніку до українських кордонів, цього тижня у парламенті повідомив головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак. Росія нарощує війська під виглядом підготовки до навчань "Захід-2021". Ворожі війська зосереджені в окупованому Криму, а також у Ростовській, Брянській і Воронезькій області. У той же день Верховна Рада України на позачерговому засіданні ухвалила заяву щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту. Така кваліфікація означає відкрите визнання того, що Україна перебуває в стані війни з Росією.

Головне управління розвідки Міноборони заявило, що Росія готова до широкомасштабних провокацій, в тому числі до наступу вглиб території України. Після цього посли країн НАТО провели нараду у зв'язку з нарощуванням Росією військ біля українських кордонів. Вони також обговорювали нещодавню ескалацію в зоні бойових дій на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram