ГоловнаПолітика

Кулеба: якщо недружні дії Білорусі продовжуватимуться, ми готові йти на жорсткі кроки

"Білоруське суспільство не сприймає результатів виборів. Не вважає їх справедливими та чесними. Для нас це головний індикатор".

Кулеба: якщо недружні дії Білорусі продовжуватимуться, ми готові йти на жорсткі кроки
Фото: надано Дмитром Кулебою

Україна готова йти на жорсткі кроки у разі "недружніх дій Білорусі" і "зростання ризиків".

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив в інтерв’ю журналу "Країна".

"Я викликав посла, аби ретельно проаналізувати перспективи відносин із Білоруссю в новій реальності. Внести конкретні пропозиції керівництву держави, як далі будувати відносини з державою-сусідом у коротко- і середньостроковій перспективі. Не виключаю, що він повернеться до Мінська. Та, якщо недружні дії Білорусі продовжуватимуться і ризики зростатимуть, ми готові йти на жорсткі кроки. Навіть далі, ніж виклик посла на консультації", - сказав голова МЗС.

Кулеба зазначив, що мета такого кроку - політично продемонструвати невдоволення України рішенням Білорусі про передання вагнерівців Росії, а також безпідставними звинуваченнями на адресу Києва у втручанні у внутрішні справи.

Міністр наголосив: Україна приєдналася до заяви Євросоюзу щодо невизнання результатів президентських виборів у Білорусі.

"Білоруське суспільство не сприймає результатів виборів. Не вважає їх справедливими та чесними. Для нас це головний індикатор. По-друге, насильство правоохоронців щодо протестувальників неприпустиме. Третій чинник, який впливає на нашу оцінку подій, – маємо мислити на крок, а краще на два вперед. Куди приведуть події в Білорусі з точки зору нашої безпеки. Насамперед мова про потенційне зміцнення позицій Росії в Білорусі", - вважає очільник українського МЗС.

Раніше народна депутатка від "Слуги народу", голова комітету з міжнародної політики і міжпарламентської співпраці Єлизавета Ясько заявила, що комітет схвалив до розгляду один із чотирьох проєктів заяв Верховної Ради щодо виборів у Білорусі.Таким чином Рада розглядатиме "найбільш помірковану" заяву щодо виборів у Білорусі.

Раніше глава МЗС заявив, що Україна припинила всі контакти з Білоруссю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram