ГоловнаПолітика

МВС повернулося до ідеї ввести штрафи за образу поліцейського

Геращенку доручили розробити відповідний законопроєкт.

МВС повернулося до ідеї ввести штрафи за образу поліцейського
Фото: Макс Требухов

Міністерство внутрішніх справ готує законопроєкт про штрафи за образу поліцейського.

Про це повідомив заступник міністра Антон Геращенко в інтерв'ю РБК-Україна.

"Після подій під судом у Стерненка я отримав завдання розробити законопроєкт. У ньому буде збільшено штраф за образи поліцейських, які ми чуємо постійно", – розповів він.

Крім того, МВС має намір запропонувати посилити відповідальність за використання газових балончиків "для тих, хто труїть ними поліцейських або інших учасників акції".

"Коли під відео сльозогінний газ використовується проти поліцейських або інших учасників акції – це вже не мирна акція протесту. Це буде додатковою кваліфікуючою ознакою. У статті кримінального кодексу про хуліганство як обтяжуюча обставина вказується використання кастетів, біт і т.д., ми додамо туди ще і сльозогінний газ. Тоді за це можна буде отримати реальний термін", – сказав Геращенко.

Нагадаємо, що ідея ввести штрафи за образу поліцейського не нова. У 2016 році група депутатів внесла законопроєкт № 5110 з поправками в ст. 185 КУпАП, які передбачали покарання у вигляді 15–30 неоподатковуваних мінімумів (255–510 гривень).

Ця ініціатива була підтримана тодішньою главою Національної поліції Хатією Деканоїдзе. "Це впливає на мотивацію поліції, коли поліцейський бачить, що всі можуть його ображати і їм нічого не буде, або затримають на три години, а потім відпустять", – говорила вона.

Законопроєкт так і не був розглянутий, і незабаром його відкликали. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram