ГоловнаПолітика

Деканоїдзе: словесна образа поліцейських повинна каратися

Голова поліції розповіла, що потрібно зробити, щоб робота правоохоронців була ефективнішою.

Деканоїдзе: словесна образа поліцейських повинна каратися
Фото: npu.gov.ua

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе вважає, що словесна образа поліцейських повинна каратися.

Про це вона сказала на брифінгу, розповідаючи про ініціативу МВС щодо розширення прав поліцейського.

Деканоїдзе зазначила, що в Україні існує практика викладати в Youtube заради переглядів відео, на яких поліцейських навмисно провокують. "Словесна образа поліцейських повинна каратися. Це обов'язково. Тому що це впливає на мотивацію поліції, коли поліцейський бачить, що всі можуть його ображати, їм нічого за це не буде, або затримають на три години, а потім відпустять", - сказала вона.

Голова поліції також вважає, що потрібно продовжувати термін затримання. "Я знаю, що це не сподобається дуже багатьом, але якщо ми не посилимо закон проти хуліганів і "тітушок", ми їх ніколи не позбудемося. Подія на Святошино: ми затримуємо людей, притягуємо за хуліганство, а потім через три години нам доводиться їх відпускати".

Також вона поскаржилася на те, що поліцейським часто заважають депутати і чиновники. "Приходять депутати і готові на поруки взяти людину, яка побила поліцейського. Як би ми законодавство не змінили, які жорсткі заходи не написали би, якщо все не почнеться зверху, від посадових осіб, у нас нічого не вийде. Я буду публікувати всі SMS, усі розмови, коли мене попросять відпустити людину, котра побила поліцейського, або відпустити під час зупинки або зробити поблажку", - сказала керівник поліції.

При цьому Деканоїдзе вважає, що головне завдання - змінити роботу судової системи стосовно правопорушників. Як приклад вона навела факт, що в Україні відпускають викрадачів, які платять усього 34 тисячі гривень за викрадення машини вартістю 150 тисяч.

"Або випадок Олійника, коли перше рішення судді було посадити Олійника й відпустити Хропачевського. Як таке може бути? Що ми потім будемо говорити патрульним? Кіровоградський випадок. Суддя був п'яний, патрульні його затримали, після цього суддя оскаржив, і апеляційний суд виправдав цього суддю. Як це може бути?" - обурилася Деканоїдзе.

Нагадаємо, ініціатива щодо введення презумпції правоти поліцейського виникла після того, як 25 вересня розстріляли патрульний екіпаж у Дніпрі. Двоє поліцейських зупинили за порушення правил дорожнього рух автомобіль Сitroen. Водій, який перебував у розшуку, чинив опір, застрелив патрульного, поранив його напарницю і втік. Дівчина померла в лікарні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram