ГоловнаПолітика

НАБУ завершило розслідування проти Гладковського у справі про закупівлю вантажівок для Міноборони

Після ознайомлення підозрюваних з матеріалами обвинувальний акт направлять до суду.

НАБУ завершило розслідування проти Гладковського у справі про закупівлю вантажівок для Міноборони
Фото: Lb.ua

Національне антикорупційне бюро завершило досудове розслідування у справі колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського про закупівлю вантажівок для оборонного відомства.

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

Зазначають, що сьогодні, 3 червня, підозрюваним відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду.

Дії всіх підозрюваних кваліфіковано за ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу. Крім того, Гладковському також інкримінують внесення недостовірних даних у декларацію.

Слідство встановило, що ексзаступник міністра оборони, директор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння і військової техніки у змові з Гладковським у 2017 році організували закупівлю в рамках державного оборонного замовлення вантажних автомобілів "МАЗ 6317" (Богдан 6317) за завищеними цінами. Виробником автомобілів виступило дочірнє підприємство "Автоскладальний завод №2", що входить до групи пов'язаних компаній Корпорації "Богдан" - частки в статутному капіталі яких прямо й опосередковано належали Гладковському і його оточенню.

На стадії формування оборонзамовлення уряд висунув низку вимог. Серед іншого, йшлося про рівень локалізації виробництва автомобілів, який мав становити щонайменше 60%. На той момент згадані автомобілі не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації лише 10%.

У результаті лобістських дій вимоги до локалізації зменшили до 20%. Незважаючи на той факт, що компанія-виробник не відповідала і цій вимозі, вона все одно отримала держзамовлення за умови доведення рівня локалізації до 20% до кінця 2017 року і подальшого його збільшення до 30% протягом трьох років.

Однак як встановило слідство, відповідні витрати на збільшення рівня локалізації компанія-виробник незаконно перевела на бюджет України.

Контракт між Міноборони і компанією-виробником передбачав часткову передоплату, неможливість перегляду ціни і межовість визначених контрактом статей калькуляції. Всупереч цій умові ціну збільшили, а посадові особи Міноборони її погодили. В результаті постачальнику незаконно переплатили 17,44 млн гривень.

Нагадаємо, в жовтні 2019 року Гладковському повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем. 20 травня 2020 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила у скасуванні підозри Гладковському, при цьому повідомлялося, що термін дії покладених на нього зобов'язань минає 5 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram