ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт, що дозволяє змінювати по батькові

Депутати знову намагаються виконати вимогу ЄСПЛ.

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт, що дозволяє змінювати по батькові
Фото: facebook.com/eGovernanceUkraine

Верховна Рада в середу прийняла в першому читанні законопроєкт №2450, який дає змогу змінювати по батькові.

За нього проголосували 254 народних депутати.

"Фізична особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім'я і (або) по батькові. Фізична особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім'я і (або) по батькові за згодою батьків", – сказано в законопроєкті.

У пояснювальній записці до нього зазначається, що нинішнє законодавство дозволяє вільно змінювати ім'я та прізвище, але не передбачає права на зміну по батькові на свій розсуд. По батькові можна змінити, лише якщо батько змінив ім'я. Це, на думку ініціаторів документа, порушує статті 21 і 22 Конституції України.

Крім цього, Європейський суд із прав людини в справі "Гарнага проти України" у 2013 році ухвалив, що ця прогалина у законодавстві порушує 8 Конвенцію про захист прав людини й основоположних свобод через те, що положення законодавства України, які регулюють питання зміни по батькові, сформульовані нечітко.

"Для виконання зазначеного рішення Європейського суду з прав людини й недопущення аналогічного порушення в майбутньому є необхідність внести зміни в законодавство України, а саме до статті 295 Цивільного кодексу і ст. 149 Сімейного кодексу", – йдеться в записці.

Нагадаємо, що у 2016 році Рада вже приймала за основу схожий законопроєкт, але до другого читання справа тоді не дійшла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram