ГоловнаПолітика

У Путіна задоволені погодженням "формули Штайнмаєра", але Лавров "насторожений"

"Реакція деяких політичних сил у Києві викликає настороженість".

У Путіна задоволені погодженням "формули Штайнмаєра", але Лавров "насторожений"
Владимир Путин и Сергей Лавров (архивное фото)
Фото: EPA/UPG

У Кремлі позитивно оцінили рішення офіційного Києва, який підтвердив "формулу Штайнмаєра".

Про це заявив прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков, повідомляє "Интерфакс".

"Саме підтвердження "формули Штайнмаєра", яка, до речі кажучи, була прийнята усіма учасниками "нормандської четвірки", включно з Україною, вже фактично кілька років тому, є фактом позитивним і, безумовно, є важливим кроком на шляху реалізації тих домовленостей, які були досягнуті раніше", - заявив Пєсков журналістам, відповідаючи на питання, як Кремль ставиться до підписання Україною зазначеного документа.

Він також висловив надію, що "зацікавлені сторони і надалі рухатимуться шляхом реалізації Мінських домовленостей".

При цьому міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що "реакція деяких політичних сил в Києві на погодження "формули Штайнмаєра" викликає настороженість".

"Реакція, яка послідувала у Києві, мене, звісно, насторожила: вимоги Петра Порошенка, партії Юлії Тимошенко... Не кажучи вже про Вакарчука та інші радикальні політичні сили", - сказав російський міністр, виступаючи на сесії валдайського клубу у Сочі.

Раніше партія "Батьківщина" повідомила, що вважає "формулу Штайнмаєра" неприпустимою для України, а її підписання може перетворити Донбас на Придністров'я.

Порошенко у своєму фейсбуці зазначив, що "формула Штайнмаєра" може стати пасткою - вона розроблена у Кремлі і захищає російські інтереси".

Лідер "Голосу" Святослав Вакарчук заявив, що спочатку Україна повинна повернути контроль над ділянкою кордону з Росією на Донбасі, а потім вже проводити вибори на території самопроголошених республік. Він також закликав Президента роз'яснити "формулу Штайнмаєра" на закритому засіданні Ради.

Нагадаємо, 1 жовтня у Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" узгодили імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ, однієї зі сторін ТКГ.

Детальніше читайте у матеріалі LB.ua "Формулу Штайнмаєра" прийнято. Україні приготуватися до поразки".

Формула передбачає набуття чинності особливого статусу для Донбасу у день позачергових місцевих виборів на тимчасовій основі. Закон продовжить діяти на постійній основі, у разі якщо у підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність проведених виборів.

МЗС РФ позитивно оцінило погодження "формули Штайнмаєра", а бойовики "ЛДНР" почали висувати Україні умови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram